Kauza AntiFénix pokračuje: Vegan Martin Ignačák stále nemá co jíst

Zobrazit fotogalerii (8)
 

Vegan Martin Ignačák sedí ve vazbě. 14. února v noci anarchisté, kteří si říkají Síť revolučních buněk, zapálili kvůli němu dvě policejní auta. Proč? Věznice prý Martinovi odmítá podávat veganskou stravu, takže trpí hlady. Jak to pokračuje?

Již v minulosti jsme napsali článek o tom, že 14. února v noci hořela dvě policejní auta. Požár byl ohlášen v neděli kolem čtvrté hodiny ranní, policie však po žhářích marně pátrala. K činu se ale přihlásila Síť revolučních buněk (dále SRB), což je skupina anarchistů. Na svém webu sdělili, že ,,požár byl iniciován časovaným zápalným zařízením."

Proč k činu došlo?

,,Auta byla zapálena v solidaritě s anarchistou Martinem Ignačákem. Ten je držen v zajetí ve Vazební věznici Praha – Pankrác, kde je vystaven dlouhodobému mučení," napsali SRB na web. Mučení Martina Ignačáka ve vazbě mělo spočívat v tom, že mu jako veganovi byla odepřena veganská strava.

Kauza AntiFénix

Ukázalo se, že rozbroje mezi anarchisty a policisty mají hlubší kořeny. Jedná se o tzv. kauzu Antifénix. Není známo, odkud iniciativa AntiFénix pochází, avšak jde o pomoc veganovi Martinu Ignačákovi, který prý ve Věznici Pankrác trpí hlady. Čeká zde na výsledky vyšetřování.

Proč byl Martin Ignačák uvězněn? To není veřejně známo, ale SRB na svém webu uvádí, že měl být obvinený z příprav teroristického útoku, který měl plánovat na vojenský vlak, a to prý společně se dvěma příslušníky Policie ČR.

Oficiální zdroje k tomu z většiny odmítly podat ČtiDoma.cz vysvětlení:

,,Vazební věznice se nemůže ke konkrétním vězněným osobám vyjadřovat. Ohledně otázek týkajících se důvodů vazby a dalšího vyšetřování vězněných osob se prosím obraťte na orgány činné v trestním řízení, tj. soudy, státní zastupitelství a Policii České republiky,” řekl ČtiDoma.cz Jiří Dolejší, tiskový mluvčí Vazební věznice Praha-Pankrác.

Kontaktovali jsme tedy Policii ČR: ,,V dotazovaném případě si poskytování informací vyhradil státní zástupce, tedy věc nebudeme komentovat. Stejně tak nám nepřísluší reagovat na otázky na poskytování stravy osobám umístěných ve věznicích. Musím Vás informovat, že vězeňství není v kompetenci Policie ČR,” sdělil David Schön, tiskový mluvčí za Policejní prezidium České republiky.

Jak dlouho je Martin Ignačák ve vazbě?

Nejvíce jsme se  ohledně případu Martina Ignačáka dozvěděli od Městského soudu v Praze: ,,Městský soud v Praze řešil v uplynulých měsících spis obviněného třikrát, ale vždy se jednání týkalo pouze  stížnosti proti ponechání či vůbec vzetí do vazby. Prvoinstanční soud byl Obvodní soud pro Prahu 5. Případ je tedy pravděpodobně ve fázi přípravného řízení, své dotazy tedy buď směřujte na Policii ČR či na státní zastupitelství. A to i k otázce z čeho je obviněn. Obviněný byl vzat do vazby soudcem Obvodního soudu pro Prahu 5 30.4.2015. A to z důvodu obavy, že by uprchl, skrýval se či jinak se vyhýbal trestnímu stíhání,” řekla ČtiDoma Markéta Puci, Městský soud v Praze.

Státní zastupitelství se však ve věci případu odmítlo bez prokázání totožnosti dále vyjadřovat. JUDr. Richard Houdek z Vrchního státního zastupitelství v Praze k tomu napsal: ,,Určité osoby, kterých se trestní řízení dotýká, mají právo na další informace, popř. též nahlížení do spisů. Vždy je však třeba určit totožnost osoby, která informace z trestního řízení žádá, aby jí bylo možno tyto informace poskytnout a určit jejich rozsah v souladu se zákonem.”

Státní orgány si tedy případ bedlivě střeží v tajnosti, o případu se dozvíme více jen od (pravděpodobně) známých kolem Martina Ignačáka, tedy ze stránek SRB či AntiFénix. Nelze jednoznačně určit, nakolik jsou tyto zdroje ve věci případu pravdivé.

Vegani maso a mléčné produkty nejedí z etických důvodů

Je Martinovi Ignačákovi poskytována veganská strava?

Ohledně stravování Martina jsme se dozvěděli nejvíce až díky Vězeňství ČR:

,,Obviněným se strava poskytuje podle stravní normy. Ta obsahuje složení, množství a nutriční hodnotu potravin v rámci stanoveného peněžního limitu na osobu a den, a to v závislosti na věkové kategorii, zdravotním stavu a případném pracovním zařazení obviněného.

Obviněným, kteří vzhledem ke svému založení nebo přesvědčení nechce akceptovat běžné stravovací zvyklosti, umožňujeme pořizování doplňkové stravy v přijatelném rozsahu na vlastní náklady, pokud to podmínky ve věznici dovolují. Mohou si tedy nakoupit potraviny, které jim vyhovují, ve vězeňské prodejně.

Obvinění mají také právo jedenkrát za 3 měsíce přijmout balíček s potravinami a věcmi osobní potřeby do hmotnosti 5 kg,” sdělila ČtiDoma.cz Petra Kučerová, tisková mluvčí Vězeňské služby ČR.

Je tedy zjevné, že je pro Martina taková strava nedostačující, protože je vegan. Veganská strava by měla být bohatá na různé vitaminy a minerály, čtěte dále článek o veganství a vlivu na lidské zdraví. Veganská strava je udržitelná, ale musí být pestrá a vyvážená - hladovění je pro člověka nebezpečné.

Iniciativa AntiFénix vyzývá, aby lidé posílali na Martina peníze, za které AntiFénix nakoupí a doručí veganovi Martinovi balíčky s jídlem.