Jezte živou stravu. Vyzkoušejte raw food

Připravte si lahodný RAW jablečný závin
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Láká vás vyzkoušet raw jídla, ale nevíte, jak na to? Ve Vila Flora proběhla lekce stolování raw stravy s vitariány Michaelou a Hynkem, kteří jedí syrovou stravu už čtyři roky. Jak vypadá jejich jídelníček a co vám lekce raw stravy přinese?

Raw strava by se jinak dala nazvat jako syrová či živá strava. Ten, kdo konzumuje tepelně neupravenou stravu, se nazývá vitarián. Hlavní myšlenkou konzumace raw stravy je to, že potraviny bychom měli co nejméně a nejšetrněji upravovat před tím, než je zkonzumujeme. Zůstanou tak zachovány vitaminy, minerály, enzymy a další výživné látky. Vitariáni obvykle jídla ohřívají maximálně do 42 °C nebo vůbec.

 

Předmětem lekce s vitariány Michaelou a Hynkem bylo, jak raw potraviny správně připravovat a jak z nich ukuchtit dobré, lehké, ale přitom zasycující recepty.

 

“Je to pro mě nezvyk, protože se stravuju relativně “normálně”. Poslední dobou jím hodně ovoce,” přiznal Jirka, který se na lekci přišel podívat, protože zná Hynka osobně. Zeptala jsem se ho, jestli raw recepty vyzkouší i doma. “Je taky otázka, jak to budou snášet rodiče, protože doma vařím já. Už jsem něco zkoušel a říkali, že to je dobrý, ale nezvyklý,” zakončil.

 

Michaela a Hynek všem účastníkům předvedli, jak připravit chutnou raw snídani, svačinu, oběd nebo večeři. Tříhodinový "Kurz a hostina v raw ovocném a nízkotučném stylu" byl koncipován jako přednáška zaměřená na nejrůznější témata týkající se raw stravy. Avšak třeba na téma fermentace plánují připravit samostatnou lekci. Kurzy můžete sledovat na stránkách FruityDay, přičemž na další samostatný raw kurz se můžete zajít podívat už 7. června

 

“Mě nadchlo kvašení, protože je to opravdu dobré. Myslím si, že v takové stravě, jako je právě vitariánská, občas chybí probiotika, protože vitariáni nejí mléčné výrobky. A tím kvašením se dají krásně získat,” řekla mi Dominika, která se lekce také zúčastnila. “Česká republika podle mého není nejvhodnější pro tento způsob jídla celoročně, takže mám v plánu být vitariánka jenom přes léto. A potom to nějak kombinovat se zdravou teplou stravou.”

 

Vitariáni jsou velmi často zároveň vegetariáni či vegani. Ti konzumují pouze rostlinnou stravu. Raw recepty tak vhodně doplňují vegetariánský jídelníček, kdy prostřednictvím tepelně neupravené rostlinné stravy získáme z ovoce a zeleniny velké množství vstřebatelných vitaminů a enzymů.