Ministr zdravotnictví: Poslanci ohrožují statisíce lidí kouřením

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček
 

Svatopluk Němeček obvinil koaliční poslance za ANO, kteří nehlasovali pro protikuřácký zákon, ze závažného porušení koaliční dohody. Pomohli tím podle ministra tabákové lobby.

Poslanci dnes po opakovaném hlasování nepřijali takzvaný protikuřácký zákon, a to za podpory Hnutí ANO. Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka flagrantně porušili koaliční dohodu a vysmáli se ochraně zdraví před následky kouření.

Vládní návrh zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky tabáku, alkoholu a jiných návykových látek projednávala Poslanecká sněmovna téměř šest hodin. Hlasování se muselo dvakrát opakovat a návrh nakonec neprošel. „Poslanci hnutí ANO porušili zásadním způsobem koaliční dohodu a zabránili přijetí zákona, který mohl ochránit statisíce lidí před škodlivými důsledky kouření,“ řekl po hlasování ministr Němeček. 

K zákonu se sešlo 220 pozměňovacích návrhů. „V návrhu zákona i po všech pozměňovacích návrzích zůstalo to klíčové. Začal by platit úplný zákaz kouření všude tam, kde se lidé stravují a kde se obsluhuje. To zjevně vadilo tabákové lobby, která opět s přispěním poslanců ANO slavila úspěch,“ sdělil Svatopluk Němeček.