Středočeši se dokáží vyléčit nejrychleji

I proto, že se nedá nemoc nikdy úplně vyléčit, potřebují lidé s roztroušenou sklerózou doživotní léčbu a péči
 

Středočeši stonají ze všech krajů v republice nejvíce, ale zato se vyléčí za nejkratší dobu. Platí to i pro Prahu. Příčinou nemocí už nejsou jen infekce dýchacích cest, častěji se začínají objevovat nemoci oběhové soustavy.

Středočeši jsou na dočasné pracovní neschopnosti častěji, ale zároveň se dokáží vyléčit za krátkou dobu. V pololetí roku 2016 ukončilo na 98 tisíc Středočechů pracovní neschopnost, což je nejvíc z celkového počtu 852 tisíc v republice. Liší se také doba uzdravení.

Celorepublikový průměr, po který jsou lidé na neschopence, je 42 dnů. Průměrná délka dočasné neschopenky se tedy mírně prodloužila proti loňským 40 dnům. Nejkratší dobu na neschopence tráví lidé z Prahy (32 dnů) a ze Středočeského kraje (37 dnů). Naopak nejdelší dobu se léčili lidé ze Zlínského kraje (50 dnů), ale zase jich bylo méně nemocných.

 

Nejčastější nemoci? Trápí nás krevní tlak a pohybový aparát 

Celorepublikově lidé nejvíce trpěli na infekce dýchacích cest, jako je chřipka a podobně. K červnu 2016 bylo zaznamenáno až 253 tisíc případů neschopenky kvůli infekci dýchacích cest. Vypadá to ale, že v porovnání proti roku 2015 neschopenek z důvodu nemoci dýchací soustavy ubylo, v pololetí minulého roku jich bylo vystaveno o 82 tisíc méně.

 

Začínají však převažovat nemoci jiné. Od letošního června lékaři zaznamenali 44 tisíc případů onemocnění oběhové soustavy proti loňským 24 tisícům. A také nemoci pohybové soustavy, letos už 162 tisíc případů (loni 143 tisíc) včetně nemocí páteře (letos 107 tisíc, loni 94 tisíc). Lidé tedy častěji nejsou schopni pracovat z jiných zdravotních důvodů, než tomu bylo dosud.

 

Pro představu: mezi nemoci oběhové soustavy patří například vysoký krevní tlak, ischemická srdeční choroba, cévní nemoci mozku. Mezi nemoci pohybové soustavy patří hlavně problémy s páteří, zády, klouby a celkově s pohybovým aparátem.