Stále více budoucích maminek má zájem o screening Downova syndromu

Zobrazit fotogalerii (5)
 

Budoucí maminky mají velký zájem o screening Downova syndromu u nenarozených dětí. Zájem narostl proti minulým letem o 200 procent. Screening odhaluje případné vrozené vady plodu.

Maminky mají stále větší zájem o zjišťování případných vrozených vad u svých nenarozených dětí. Částka, kterou VZP budoucím maminkám vyplatila, stoupla téměr o 200 procent proti loňsku. Takzvaný screening Downova syndromu, nebo též prvotrimestrální screening, pomáhá budoucím matkám už ve 3. měsíci těhotenství zjistit, jestli dítě nebude trpět vrozenou vadou.

Loni za prvních šest měsíců získaly budoucí maminky od Všeobecné zdravotní pojišťovny 3,5 milionu, od ledna 2016 je to za šest měsíců už 10,3 milionu. To je opravdu významný nárůst. O zjišťování případných vrozených vad mají budoucí maminky zájem ze všech vyšetření nejvíce. Nárůst souvisí i s tím, že VZP zvýšila příspěvek na Dawnův screening z 500 na 1 000 korun.

 

Mimo příspěvek na screening Downova syndromu mohou maminky od VZP získat příspěvek na předporodní kurzy, těhotenské civčení, doprovod k porodu či pomůcky ke kojení.

 

Jak vyšetření probíhá? Screening je kombinace vyšetření krve matky, ale také podrobného ultrazvukového vyšetření plodu. Zohledňuje se i věk matky. Už ve třetím měsíce těhotenství je možné ověřit, zda bude dítě trpět vrozenou vadou. Vyšetření se provádí mezi 11. a 14. týdnem těhotenství a výsledky jsou spolehlivější než u jiných metod.

 

Když porovnáme regiony, největší zájem o screening Downova syndromu měly Jihočešky, ženy Zlínského kraje a Pražačky. Ve Středočeském kraji projevilo zájem o screening 252 žen z Kolína, 101 žen Kladna, 111 žen z Mělníka a 119 žen z Příbrami. Relativně hodně budoucích maminek z Mladé Boleslavi, Nymburka a Benešova projevilo o toto vyšetření také zájem. Naopak nejméně zájemkyň je z Rakovníka.