Tisíce odborníků z celého světa se sjede na epileptologický kongres

Lékaři si na kongresu předávají nejnovější poznatky
 

Do Česka se sjede na 2 tisíce špičkových odborníků na epilepsii, aby navštívili Evropský epileptologický kongres v Praze. Zúčastní se také 100 specialistů českých, řada z nich bude mít na kongresu přednášky.

Epilepsie trápí jen v Evropě přibližně 6 milionů lidí, u nás máme epileptiků na 75 tisíc. Jde o nejčastější závažné chronické mozkové onemocnění, u dětí dokonce o nejčastější chronickou neurologickou nemoc vůbec. Pomoci už umíme asi 90 procentům epileptiků, což je velký pokrok za posledních 50 let, tvrdí profesor Milan Brázdil, přednosta 1. neurologické kliniky LF MU a FN U sv. Anny.

Kongresu se také zúčastní kolem stovky českých epileptologů, asi dvacet českých specialistů bude mít na kongresu přednášky, eventuálně jiné příspěvky. Kromě profesora Brázdila, který je také spolupředsedou kongresu, zde vystoupí například docent Petr Marusič, předseda České ligy proti epilepsii, profesor Ivan Rektor z brněnského Centra pro epilepsii nebo profesor Vladimír Komárek z FN Motol a mnoho dalších.

"Kongres je opravdu obrovský, předpokládá se, že přijede kolem dvou tisíc odborníků nejen z Evropy, ale i z celého světa. Ti tam budou mít přednášky. Přijede například prezident Mezinárodní ligy proti epilepsii (ILAE) profesor Emilio Perucca, předseda Evropské komise ILAE profesro Meir Bialer a mnozí další. 

Program kongresu pokrývá všechny aspekty epileptologie, paralelně na něm bude probíhat čtyři až pět sekcí, v průběhu pěti dnů zazní stovky přednášek a tisíce sdělení budou prezentovány formou posterů. Jde tedy opravdu o významný kongres v rámci evropské i světové epileptologie," vysvětluje spolupředseda sjezdu profesor Milan Brázdil.

Přednášky na kongresu nejsou otevřené laické veřejnosti. "Účast na kongresu je standardně zpoplatněna. Samozřejmě se může akce zúčastnit i laik, i on si však musí zaplatit účastnický poplatek. Jedná se o běžnou praxi v rámci mezinárodních odborných kongresů. Kongres je primárně určený odborné veřejnosti - lékařům, sestrám, EEG laborantům, ale třeba i specializovaným sociálním pracovníkům, kteří se zabývají problematikou epilepsie," dodává profesor Milan Brázdil.

 

Chcete podpořit lidi s epilepsií?

V rámci epileptologického kongresu proběhne 14. září akce "Během pro epilepsii", kam může přijít i veřejnost. Během podpoříte pacienty s epilepsií. Akce je zdarma, zvolit si můžete ze dvou délek tratí 2,5 nebo 4,5 kilometru. Podmínkou je přítomnost fialové barvy na oblečení. "Akce je organizovaná českými epileptology a běhat může přijít kdokoliv. Budou běhat jak někteří odborníci, kteří přijedou na kongres, tak široká veřejnost - kdokoliv, kdo přijde. Nejde o závod, spíše symbolickou sportovní akci," dodává Brázdil.

Evropský epileptologický kongres začíná 11. a končí 15. září. Nemocné můžete přijít podpořit 14. září Během proti epilepsii.