Alespoň někdo pomáhá starým lidem! Třeba Farní charita v Popovicích

Dobrovolnická práce je založená na tom, že člověk pomáhá z vlastní vůle
 

Každý člověk občas potřebuje pomoci, o starých lidech to platí dvojnásob. Umýt se, dojít na nákup, uvařit si jídlo nebo jít na procházku. Tohle všechno jsou činnosti, které staří lidé postupem času nezvládají. Věra Bobovská se v Popovicích a okolí snaží seniorům péči zajistit.

Sociální služby jsou podstatné nejen ve městě, ale i v každé menší obci. Neboť právě tady žijí desítky starých lidí, kteří bydlí úplně sami nebo se o ně jejich děti již nemohou z časových důvodů dlouhodobě postarat. Paní magistra Věra Bobovská je vedoucí pracovnicí Farní charity pro oblast Velkých Popovic a širokého okolí. Zastoupení sociální péče Farní charity zde chybělo až do prosince roku 2015.

Farní charita Starý Knín působí v rámci Středočeského kraje od roku 1993, tedy již dvacet let, založilo ji několik žen ze Starého Knína, když zjistily, že v jejich okolí žije velké množství starých osamělých lidí. Proto se rozhodly o ně začít pečovat, zároveň tak začaly poskytovat uplatnění pečovatelkám.

 

„Pečujeme o staré lidi přímo u nich doma, aniž by se museli obávat, že skončí v léčebně pro dlouhodobě nemocné. Spousta starých lidí, kteří už se nemohou samostatně pohybovat a nemají, kdo by se o ně postaral, potřebují řešit každodenní věci jako nákupy, hygienu nebo třeba vaření, vycházku. Dovedeme se o ně postarat dlouhodobě nebo vypomoci člověku, který již péči o seniora nezvládá, například jejich dětem v době, kdy už péči psychicky nezvládají, ale třeba i když jen chtějí odjet na dovolenou,“ vysvětluje Věra Bobovská.

Ve Velkých Popovicích je dobré lékařské zázemí, senioři zde mohou navštěvovat Lékařský dům nebo se dostanou autobusem do Kamenice. Nejbližší větší nemocnicí je pak Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově. Zejména staří lidé ale potřebují, aby za nimi někdo přišel domů a pomohl jim s každodenními věcmi. Někteří z nich nemají sílu zvednout se z postele, ti pak potřebují pomoci skutečně se vším. Taková pomoc bývá i pro blízké často vyčerpávající.

„Pečujeme o hodně lidí v širokém okolí. Staráme se například o dva lidi z Popovic, dva máme v Kamenici, dva jsou ze Strančic a jeden z Ondřejova, jezdíme ale i do Říčan. Neustále přibývají. Zkrátka jsme tam, kde je to momentálně potřeba, asi do okruhu 50 kilometrů od Velkých Popovic,“ uvádí působiště sociálních služeb Věra Bobovská.

„V současné době pomáháme starým lidem ve třech. Já, pečovatelka z Prahy a pečovatelka z Městečka. Nové pracovní síly ale uvítáme. Na výpomoc se nejlépe osvědčily důchodkyně nebo maminky na mateřské dovolené, člověk tu práci ale musí dělat rád, musí mít z pomoci potěšení. Finančně jde spíše o brigádu,“ říká k tomu Bobovská. Přírůstek nových pečovatelek je velmi důležitý pro rozšiřování sociálních služeb Farní Charity Nový Knín v přilehlých obcích.

Středisko Farní charity ve Velkých Popovicích zatím poskytuje jen asistenční a odlehčovací službu a také docházení do domácnosti, tedy sociálně aktivizační službu. Nicméně jakmile se v Popovicích najde vyhovující prostor, okruh pomoci se hodně rozšíří.

Kolik sociální služby Farní charity stojí? Pro všechny klienty je to 120 korun na hodinu, o víkendech pak 130 korun. „Naše sociální služby nejsou a nikdy nebudou ziskové, takže k tomu, abychom se uživili, potřebujeme pomoc od státu. Přispívají i jednotlivé obce. Vedení Popovic nám sdělilo, že zařadí sociální služby Farní charity do návrhu rozpočtu na příští rok,“ říká k tomu Věra Bobovská.