Mobilní aplikace vám pomůže típnout poslední cigaretu

Nevěřili byste, kolik se toho přenese z vašich rukou na telefon
 

Mobilní aplikace, která pomůže s odvykáním kouření? To není hudba budoucnosti. V Norsku už aplikace pro kuřáky úspěšně funguje, u nás ji testuje tým odborníků. Kdy bude možné aplikaci využívat?

Co takhle, kdybyste si mohli do mobilu nainstalovat aplikaci, která vás odnaučí kouřit jednou provždy? Už žádné nikotinové náplasti, přestávání na desetkrát ani návštěva psychoterapeuta. Aplikaci na odvykání kouření vyvinuli vědci v Norsku, zde už to úspěšně funguje. Teď přizpůsobují aplikaci naši odborníci Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze českým podmínkám. 

"Aplikace je jakýmsi interaktivním průvodcem člověka, který se snaží zbavit závislosti na tabáku. Například mu klade otázky, zda si dnes zapálil cigaretu nebo zda na ni měl chuť, ale překonal ji, jaké měl při tom pocity. K dispozici jsou i rady, jak se zachovat, když má kuřák nutkání si zapálit nebo když mu někdo nabízí cigaretu. Mimo jiné radí rovněž při problémech s přibíráním hmotnosti či s abstinenčními příznaky," vysvětluje Mgr. Kulhánek.

Aplikace bude dostupná úplně pro každého! Takže se bude moci zbavit závislosti jednoduchým způsobem opravdu kdokoliv, kdo si ji nainstaluje do svého chytrého telefonu. Podle Kulhánka je takový přístup výhodný, protože kuřák nemusí fyzicky přijít do ambulance. Pomocníka na odvykání kouření tak má vždy při ruce. Momentálně běží pilotní studie, dalším krokem bude studie efektivity online intervence. 

Kdy bude aplikace ke stažení? Kuřáci by se používání aplikace mohli dočkat do pěti let, pokud půjde vše podle plánu.