Na každé sliznici jsou bakterie

 

Naše tělo je Penzion Pohoda. Poskytuje ubytování a plnou penzi.

Jak je neubytovat? Například ženy, které často trpí vaginálnímu mykózami (je jich až pětina), by měly být opatrné při sexuální aktivitě s častým střídáním partnerů, při koupání v přírodě, v bazénech nebo i při některých lázeňských procedurách, při návštěvě fitcenter, při používání veřejných toalet, a samozřejmě při a po léčbě antibiotiky.

Zánět poševní sliznice

„Pokud se naruší přirozená rovnováha ve vaginální mikroflóře, začnou se nadměrně množit bakterie a kvasinky, což může vést k zánětu poševní sliznice,“ vysvětluje doc. MUDr. Martin Procházka, Ph.D., z FN Olomouc a LF Univerzity Palackého. Zároveň dodává, že osobní hygiena je důležitá, ale neměla by se přehánět; na intimní místa je vhodné používat speciální přípravky.

Pro ženy, které se s těmito potížemi trápí, jsou to například produkty řady Idelyn Beliema. Jedním z nich jsou vaginální tablety, které pomáhají jak proti bakteriální, tak kvasinkové infekci (její typ obtížně rozezná i odborník), obsahují laktobacily s kyselinou mléčnou, a tím napomáhají obnově a stabilizaci přirozené poševní mikroflóry. Přípravky obsahují mimo jiné aloe vera, měsíček zahradní a také kyselinu hyaluronovou, kterou ženy oceňují i v kosmetice. I na těchto intimních místech zlepšují hydrataci a kondici sliznic a pokožky, a také odstraňují nepříjemné svědění.

Rizika a příznaky vaginální infekce

Kromě již zmíněných (není od věci „ohlídat“ si nového partnera, zda není přenašečem infekce) jsou to i hormonální faktory související s hladinou estrogenu, například v menopauze, stav po užívání antibiotik (zabíjejí bohužel i organismy tělu příznivé), poruchy imunity, stres a únava, které ženský organismus oslabují.

K typickým příznakům nemoci patří tlak a bolest v podbřišku, výrazné svědění stydkých pysků a bělavý zapáchající výtok. Objevit se může i pálení při močení a bolest při pohlavním styku. ek. Nezapomínejte na pravidelné kontroly u gynekologa.

Prevence

Hygienická pravidla při sexu, správná hygiena, převlékání z mokrých plavek, nedoporučuje se ani používání parfémovaných slipových vložek.