Připravte se na dovolenou

 

Lékárnička je na cesty nezbytná. Připravte si ji sami; včera jsme vám připomínali, že nesmíte zapomenout především na léky, které pravidelně užíváte. Co by vás na dovolené ještě mohlo potkat?

Drobná poranění

Pamatujte si tři úkony: Zastavit krvácení (tlakem na ránu, např. čistou látkou, ručníkem, obvazem), vyčistit ránu (okolí omýt vodou a mýdlem nebo jen vodou), obvázat (překrýt kusem čisté látky). Je možné použít gázu napuštěnou např. vazelínou, která zabraňuje vysychání rány a umožňuje regeneraci tkání.

Zažívací potíže

Průjem: Hodně tekutin – voda s troškou cukru (i medu), soli případně jedlé sody, neperlivá minerálka, slabě oslazený čaj.

Dieta bez mléka a tuhé stravy, speciální potravinové doplňky s vlákninou, které pomáhají i při podráždění žlučníku mastnými jídly, bylinné tablety (například Hepafit, Lactobacilly 5 nebo Valochol).

Jak se chránit před cestovatelským průjmem? Především v exotických zemích platí – žádnou zmrzlinu a syrové maso, balenou vodu, kostky ledu ne. Stručně řečeno – vařit, péct, loupat, anebo nejíst. Co nejčastěji si myjte ruce.

Při žaludečních potížích a při zvracení pomáhá klasická studená coca-cola po lžičkách, doplňování tekutin (voda bez bublin, slabý čaj) po doušcích.

Úžeh není úpal

Úžeh se projeví bolestmi hlavy spojenými se zvracením, silnou únavou, ale i třeba neklidem a poruchami vidění. Pomůže pobyt ve stínu, vleže s podloženou hlavou, studené obklady a tekutiny (litr vody se lžičkou soli).

Při úpalu se objeví bolesti hlavy, zvracení a závratě, horečka, rozpálená pokožka (i když postižený nepobýval na slunci). K první pomoci patří zábal těla do mokrého prostěradla a nohy nahoru – na zvýšenou podložku.

Prevencí je při velkém horku dostatek tekutin, pobyt ve stínu, lehké oblečení (ovšem pokrývka hlavy je nutná) a malá fyzická námaha.

Zánět spojivek

Příčinou zánětu může být i chlorovaná voda v bazénu.

Používejte pouze vlastní ručník, přikládejte si teplé obklady (na 5-10 minut až čtyřikrát za den), oči a víčka několikrát denně omývejte tamponem navlhčeným v převařené vodě.

Na alergický zánět spojivek použijte chladný obklad.

Pokousání hmyzem, včelou nebo vosou, klíšťaty

Při poštípání komáry postižená místa umyjte mýdlem a vodou, můžete přiložit ledový obklad nebo obklad ze slané vody či s přídavkem jedlé sody.

Pokud vás píchne včela, žihadlo co nejrychleji odstraňte. I při vosím bodnutí pomůže studený obklad – třeba kostka ledu nad místem vpichu žihadla případně kašička z jedlé sody.

Zakousnuté klíště a jeho okolí vydezinfikujte a opatrně „vykývejte“. Okolí potom omyjte mýdlem a vodou.

(dokončení zítra)

 

 

Klíčová slova: