Panenka nebezpečná dětskému zdraví

 

Podle nařízení hlavního hygienika ČR nesmí být v prodeji panenka na fotografii, protože obsahuje karcinogenní ftaláty, které mohou narušit pohlavní vývoj .

Ministerstvo zdravotnictví s ohledem na riziko pro lidské zdraví informuje veřejnost o riziku látky di-(2-ethylhexyl)ftalátu (DEHP) obsažené ve výrobku panenka Cute Baby. DEHP je považován za reprodukčně a vývojově toxickou látku a ze skupiny ftalátů za nejproblematičtější z hlediska nežádoucích zdravotních účinků.

Při hře mohou estery kyseliny ftalové přicházet do kontaktu s ústy a kůží dítěte, přecházet do slin a být s nimi konzumovány, ulpívat na rtech a sliznici. Výrobek obsahuje v hlavičce panenky DEHP v množství 7,8 – 12,5 %, což je zhruba stokrát víc než připoutějí evropské normy.

Plastová panenka je velká cca 12 cm a vyrábí se s dlouhými různě barevnými vlasy. Je umístěna v barevné papírové skládačce s plastovým průhledem v čelní straně. Celý název výrobku dováženého z Číny je Panenka Cute Baby, Dear Baby!, No. 345

Ftaláty se používají jako změkčovadla v průmyslu při výrobě plastů, zejména PVC. Ekologové doporučují se jim raději vyhýbat.

Rizika ftalátů a jak se jim vyhnout

Klíčová slova: