Znáte roztroušenou sklerózu?

Tým informačního stánku Překonej sám sebe
 

Otestovat si své vědomosti a dozvědět se nejnovější odborné poznatky mohou účastníci projektu, který popularizuje toto onemocnění s pomocí spanilých jízd motocyklů Jawa 50.

Překonej sám sebe

Projekt "Překonej sám sebe" má za cíl zjistit úroveň povědomí veřejnosti o roztroušené skleróze a současně o této problematice informovat. Odstartoval letos v květnu a pomocí informačních stánků v různých městech provádí anketu o znalostech nemoci. Vyvrcholením projektu bude kongres 19. 9. 2015 v kampusu Masarykovy univerzity v Brně. Má se věnovat životu nemocných a novým možnostem pomoci.

Osvětě má napomoci maraton motocyklů Jawa 50, který bude probíhat od května do září a doprovází informační stánek. Tento víkend proběhla prezentace v Týnci nad Sázavou jako součást oslav Týnecký střep (viz fotografie). 

Do 30. 8. 2015 platí uzávěrka pro zasílání příběhů pacientů s roztroušenou sklerózou do soutěže "Ze srdce pro Tebe II.". Výherce získá rekreační wellnes pobyt pro dva. 

Co je roztroušená skleróza?

Jde o chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému. Způsobuje poruchy chůze, brnění, rozostřené vidění, ztuhlost svalů, závratě a poruchy paměti, kolísání nálad a deprese. V současné době ho nelze zcela vyléčit a je možné podstatně zmírnit jeho průběh, přičemž neovlivňuje délku života pacientů. V ČR je asi 19000 pacientů, 60% z toho jsou ženy. Toto onemocnění není dědičné.

"Překonej sám sebe" projekt lidí s roztroušenou sklerózou

Znáte někoho s roztroušenou sklerózou?

Ano, znám
47% (8 hlasů)
Sám se léčím
41% (7 hlasů)
Neznám
12% (2 hlasy)
Celkem hlasů: 17
Klíčová slova: