Šťavnatá chvíle bude mít pletky s čerty aneb S Přehvozdíčkem do Přehvozdí

 

Vy, kteří bydlíte v Českém Brodě a v okolí, byste si neměli nechat ujít Přehvozdění. Vezměte vnoučata, trekkingové hole – a šup do Přehvozdí.

Děti z LŠU v Českém Brodě vždy tančí s plným nsazením

Divadelní minifestiválek, který pořádá spolek Přehvozdíčko, předvede dnes odpoledne úspěchy dramatického kroužku, kalamajku zatančí děti z LŠU v Českém Brodě a divadelní spolek Šťavnatá chvíle z Přehvozdí zahraje Pletky s čerty a další skvělé divadelní kusy. Místo najdete snadno – je to na návsi u hostince U lípy svobody.V pozvánce se píše, že návštěvníky zvou pod širé nebe, ale - jsou připraveni i na déšť. 

Jak do Přehvozdí

Vlakem do Českého Brodu (z Prahy jede každou půlhodinu - vždy 10 a 40 minut po celé hodině), a potom ti línější autobusem a ostatní po svých po modré značce. Půjdete přes Tuchoraz (tady se můžete podívat i na tvrz, dovnitř je to možné jen po dohodě s majitelem). Autobus jede i z Kostelce nad Černými lesy.

Z historie obce

První písemná zmínka o této obci pochází z roku 1415. V 16. století byla součástí černokosteleckého panství Smiřických a po bělohorské bitvě přešla do majetku Liechtensteinů. Poetické jméno obce vzniklo díky lesům, které se i dodnes zachovaly všude kolem. Táhnou se přes Kostelec až k řece Sázavě a dál. Před těmito hvozdy (tedy Přehvozd, později Přehvozdí) vesnice vznikla. Její původní historické jádro se v jižní části dochovalo dodnes. Tvoří jej historicky cenný areál statku čp. 13 s roubeným špýcharem a výměnkem. 

Špýchar patřící k usedlosti čp. 13