Čtete si ve vlaku?

Michala Wievegha ve vlaku zřejmě poznal každý
 

Neomezené tarify telefonních operátorů jsou pomsta cestujícím v dopravních prostředcích, kteří si chtějí číst. Pokud pojedete dnes nebo zítra tím správným spojem a sednete si na správné místo, tak přímo vám bude předčítat třeba Tomáš Zmeškal, Pavel Göbl, Halina Pawlowská nebo Josef Formánek. Nebude to lepší, než se tiše vztekat nad nuceným poslechem hovorů odvedle?

Loni poprvé

Čtení ve vlaku mělo premiéru loni. Pro velký zájem cestující veřejnosti bylo letos o dva dny prodlouženo a program na tyto dny vám nabízíme.

Aktéři letošního autorského čtení

Pokud dnes pojedete z Masarykova nádraží směrem na Nymburk vlakem v 9.50, tak vám bude číst něco ze svých knih Tomáš Zmeškal. Z Nymburka zpět do Prahy v 11.02 bude předčítat Pavel Göbl. Odpoledne si udělala čas Halina Pawlowská, která pojede vlakem z Hlavního nádraží v Praze do Řevnic (ve 12.51) i zpátky ve 14.08.

Zítra nastoupí do vlaku na Hlavním nádraží Josef Formánek, a to v 9.09, a vyrazí s vámi do Berouna. A pokud pojedete odpoledne z Masaryčky do Lysé nad Labem v 16.32 a zpátky v 17.32, tak si můžete vychutnat čtení Josefa Topola.

Hlavní atrakcí však má být dnešní Literární jarmark, a to v nově a krásně zrekonstruované secesní Fantově kavárně na Hlavním nádraží. Můžete si tu koupit a dát podepsat knížky (nejen) uvedených autorů, a ještě vám k tomu bude hrát hudba.

Kam nastoupit?

Pro autorské čtení jsou vyhrazeny prostřední oddíly (horní patro, 2. třída) ve vlacích typu CityElefant. Vybrané spoje i oddíly jsou výrazně označené, aby – jak sdělují organizátoři – „naši spisovatelé nerušili cestující, kteří dávají přednost tiché četbě“.

 

Krátce o autorech                                           

Tomáš Zmeškal - spisovatel, lektor, překladatel, tlumočník, z jeho díla: Milostný dopis klínovým písmem, Životopis černobílého jehněte, Sokrates na rovníku

Pavel Göbl - filmový režisér, scenárista, spisovatel, z jeho díla: Penis pravdy, Šťáva, Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí

Halina Pawlowská - spisovatelka, scenáristka, publicistka, napsala mj. Díky za každé nové ráno, Můj hříšný muž, Zoufalé ženy dělají zoufalé věci. Strašná nádhera

Josef Formánek - spisovatel, reportér, fotograf, cestovatel, z jeho díla například Prsatý muž a zloděj příběhů, Létající jaguár, Mluviti pravdu

Jáchym Topol - básník, prozaik, hudebník, žurnalista, z díla: Sestra, Kloktat dehet, Chladnou zemí