Novou úhradovou vyhláškou si zdravotnictví mírně polepší

Zleva: náměstek pro zdravotní pojištění Tom Philipp, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, tisková mluvčí Štěpánka Čechová
 

Jde o návrh do připomínkového řízení a ministr zdravotnictví uvedl, že je připraven reagovat na přípomínky a v případě závažných argumentů i dělat změny.

 

Úhradová vyhláška je vyhláška Ministerstva zdravotnictví ČR pro určitý kalendářní rok, která stanovuje výši úhrad zdravotními pojišťovnami za konkrétní úkony poskytovatelů zdravotní péče.

"Ať uděláme úhradovou vyhlášku jakkoliv, tak pro většinu to bude vždycky špatně a vždycky se ozvou poskytovatelé zdravotní péče, že to nestačí," zahájil dnešní tiskovou konferenci ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Mírný růst

Nová vyhláška počítá s navýšením úhrad za lůžkovou péči i podporou účasti lékařů v pohotovostní službě. V příštím roce by mělo dojít k navýšení platů o 5%. Nesmí docházet k zadlužování pojišťoven a proto se počítá s vyrovnanou bilancí. Cena práce specialistů, fyzioterapeutů a zdravotních sester by měla narůst o 10%. Úhrady za výkony zubařů by měly být o 2% vyšší.

Hospici budou trochu lépe přežívat

Hospicům bude zvýšena hodnota bodu na 1,02 Kč. "Dosud jsme dostávali 0,95 Kč za bod. Znamená to lehké navýšení pro provoz paliativní péče, ale potřebovali bychom mnohem víc. Stále jsme na hraně zavření, ale každé navýšení, byť o miniaturní částky je dobré. Máme zhruba deset a půl milionu korun ročně z úhrad od pojišťoven, což pokrývá necelou polovinu nákladů. Další zdroje jsou z dotací a doplatků od pacientů. My však chceme pomáhat každému, i když na to nemá. Několikrát jsme pečovali i o bezdomovce, kteří neměli ani zdravotní pojištění. V některých letech jsme si museli brát úvěr," popsala složitou situaci ekonomka Alice Tajerová z hospicu Dobrého pastýře v Čerčanech.

Podpora prevence

Ministerstvo chce, aby praktičtí lékaři byli v kontaktu se všemi svými pacienty a nezůstávali jim dlouhá léta pouze v kartotéce. Podpoří proto screeningy a preventivní vyšetření.

Méně regulace a více léčby

Počítá se také se zrušením regulace ochranné léčby na psychiatrii, protože je potřebné ji v každém případě poskytnout. Nově se naopak objeví tzv. balíčky úhrad transplantací, léčby šedého zákalu či ušních implantátů. 

Vyhláška bude letos dříve

V předchozích letech byl čas na schválení vyhlášky do konce předchozího roku, ale letos na návrh poslanců musí být vyhláška hotová do 31. října. Ministr to považuje za výhodu pro ekonomické plány zdravotnických zařízení, ale je méně podkladových prognóz i času na diskuzi. 

 

Stáhněte siVelikost
PDF icon prezentace_uhradove_vyhlasky_2016.pdf552.33 KB