Svátek svatého Václava můžeme oslavit netradičně

Socha sv. Václava v Praze.
 

Svatý Václav je jeden z hlavních patronů naší země, proto si den jeho zavraždění připomínáme jako významné výročí.

Svatý Václav, český kníže a světec, byl zavražděn rukou vlastního bratra Boleslava 28. září roku 935 u Staré Boleslavi. Den jeho vraždy byl ustanoven jako státní svátek teprve v roce 2000.

Svatý Václav se svou babičkou - svatou Ludmilou

Do středověku není daleko

Nabízí se oslavit tento památečný den návštěvou míst, která jsou se svatováclavskou legendou přímo spřízněna, nebo se zúčastnit slavností nabízejících pestrý tematický program. Vydat se můžete na poutní místo u Staré Boleslavi spojené s mučednickou smrtí tohoto českého panovníka, navštívit katedrálu sv. Víta na Pražském hradě, kde jsou ve Svatováclavské kapli uloženy jeho ostatky. Anebo to můžete pojmout jinak, než bývá zvykem. Můžete si také připomenout středověkou atmosféru a prožít si toto poněkud kruté historické období na vlastní kůži.

Zámek, pivovar i večerní program

Rustikální způsob života, zájezdní hostince se starými kamennými zdmi a vysokými klenutými stropy, jadrná mluva, laskominy a lahodné moky, příznačná zábava a středověké kratochvíle. Na to vše se můžete těšit, pokud se vydáte do Dětenic. Pokud jste tu ještě nebyli, nacházejí se shodou okolností poblíž Mladé Boleslavi. V rámci oslav svatého Václava to tedy nebudete mít daleko.

Středověká krčma zdaleka není to jediné, na co se mohou ti, co do Dětenic zavítají, těšit. Dominantou je tu barokní zámek, do kterého se můžete vydat na prohlídku.

Patří k němu i další objekty, které náležely k původnímu panství. Milovníci piva jistě ocení i zdejší historický pivovar s unikátní výrobou kvasnicového piva.

„Na zítřejší oslavu svátku sv. Václava chystáme i zábavný večerní program. Své umění předvede fakír s hadem, dech se bude tajit při velkolepé ohňové show a soubojích těžkooděnců,“ slibuje manažerka Aneta Ondráčková.

 

Klíčová slova: