V Domečku slavili autisté se svými sousedy

Klientům se věnují sociální asistenti a speciální pedagogové
Zobrazit fotogalerii (5)
 

V chráněném bydlení pro autisty v Lahovičkách, které je považováno za vzor péče o lidi s postižením, proběhla sousedská slavnost. 

Akce na závěr letního období proběhla pro spestření života klientů. Organizátoři všechny příchozí seznamovali s činností v oblasti rehabilitační, vzdělávací, ergoterapeutické a sociálně-integrační. 

Raději agresi než politiku

Akce se účastnila také bývalá poslankyně Lenka Kohoutová. Je garantem pro sociální oblast ODS a současně ředitelkou Domova pro osoby se zdravotním postižením Sulická. Tam mají i oddělení pro agresivní osoby, ale Lenka Kohoutová se smíchem říká, že je to klidnější práce než politika. 

Autismus je vývojové mentální postižení projevující se abnormální sociální interakcí, stálými opakujícími se vzorci chování a narušenými komunikačními schopnostmi. (Wikipedia)

Dobré sousedské vztahy

Lahovice jsou jedním z pěti středisek Dětského centra Paprsek, jehož zřizovatelem je magistrát. "Se sousedy máme velice dobré vztahy. Znají naše klienty jménem i příjmením. V našem zařízení je šest klientů postižených autismem s těžkým stupněm. Každý klient má k dispozici svůj samostatný pokoj. Pro spokojený život autisty je samostatný pokoj základní podmínkou. Péči jim věnují pracovnice v sociálních službách v přímé péči a dva speciální pedagogové, kteří jsou vyškoleni v oboru autismu. Klienti jsou dospělí, mají invalidní důchod a pobírají třetí stupeň příspěvku na péči a tak si pobyt sami financují," vysvětlil vedoucí střediska Josef Bútora.

Vzor neústavní péče

"V sociální oblasti pracuji spoustu let. Domeček v Lahovičkách je přesně to zařízení, které by mělo být běžné pro lidi se zdravotním postižením. Je to malé zařízení v jednom domě, žije se tu rodinným způsobem. Není to ústav. Je to dobrý příklad deinstitucionalizace v péči o lidi se zdravotním postižením, kteří se o sebe sami nemohou postarat. Źijí tu v malé komunitě podobné rodině. Mají tu zahradu, tělocvičnu. Dům je součástí běžné zástavby. Velmi dobře je přijala místní komunita a sousedé jsou zvyklí je navštěvovat," říká Lenka Kohoutová.