Nápady na víkend: pečení chleba a pouštění draků

Kdo neochutnal chléb čerstvě vytažený z pece, neví, co je na světě dobrého
 

Dnes můžete opět ochutnat voňavý kváskový chléb a dalamánky z pece ve Štolmíři u Českého Brodu. Přijďte, sázet se začne kolem poledne. A v neděli vás spolu s dětmi nebo vnoučaty zveme na pouštění draků.

Štolmíř

Bude to druhé a možná předposlední pečení v tomto roce; sdružení M'am'aloca, které pečení tradičně pořádá, přidalo i listopadový termín, ale ten proběhne pouze za předpokladu příznivého počasí, tedy v případě, že ještě nebude mrznout.

Pec ve Štolmíři

Dnes přivítají i hosty, kteří přispějí k dobré náladě a pohodovému sobotnímu odpoledni. Z Čelákovic přijedou mladí gentlemani z kapely ŠouflŠou.
A ještě jedna pozvánka: 3. štolmířský Restaurant day 21. listopadu se bude konat za každého počasí.

 

Nejvýznamnější architektonickou památkou ve Štolmíři je barokní kostel sv. Havla. Autorem projektu je zřejmě František Maxmilián Kaňka. Jak uvádějí prameny, projekt byl z nedostatku financí částečně pozměněn (a finance na jeho opravu se bohužel stále nenašly ani dnes). Přesto je to jedna z nejzajímavějších a nejpůsobivějších barokních staveb v širokém okolí. Všimnete si jí i při pohledu z okna vlaku přijíždějícího od Prahy.

 

Vyžlovka

U rozhledny Skalka na Vyžlovce se zítra od 15 hodin budou pouštět draci. Občerstvení podzimními dobrotami je zajištěno, draka si vezměte svého. Pořadatelé (Tudyznudy) upozorňují, že za deště se akce nekoná. No samozřejmě, draci by ani nevzlétli...

Dnes mívají draci roztodivné tvary
Vyžlovka – díky své malebné krajině s krásnými lesy a zároveň poloze poblíž metropole - je častým cílem turistů, cykloturistů a v zimě i milovníků běžek. V katastru obce se nachází část chráněné krajinné oblasti Voděradské bučiny.