Mrkev nedávejte králíkům, upečte si nedělní dort

Maminka mi vždycky říkala, že mrkev se zakulacenou špičkou (karotka) je nejlepší
 

Jedna větší syrová mrkev vám zajistí téměř celou denní potřebu vitaminu A neboli beta-karotenu – a co je ještě zajímavější, vařená nebo podušená má tohoto vitaminu ještě víc.

Je to proto, že vařením se naruší buněčné stěny, které potom pustí živiny ven.

Mrkev patří mezi 20 nejzdravějších potravin.  K nejdůležitějším živinám, které obsahuje, patří beta-karoten, vitamin B6, vitamin C. Jako každá zelenina obsahuje i vlákninu.

Králík má raději zelené

(Přečtěte si i další články; už jsme psali o ořeších, které jsou hodně zdravé, a také o pohance a o brokolici.)

 

Vláknina – co to vlastně je?

Živina to není, protože se v trávicí soustavě nerozpouští (a nepřechází do krevního oběhu), ale má důležité funkce:

  • nerozpustná vláknina pomáhá při správném trávení a vyměšování
  • rozpustná vláknina vytvoří gel, který při průchodu organismem váže cholesterol, brání mu přejít do krevního oběhu a ucpávat tepny a žíly
  • vláknina z žaludku do střev prochází pomalu, a tak pomáhá při hubnutí (cítíme se déle sytí)

 

Zdravotní působení

Ale znovu k pěkně oranžovým mrkvičkám. Pomáhá předcházet šerosleposti a šedému zákalu, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a do jisté míry chrání i před rakovinou plic.

Dobroty na talíř

Pokrájenou ji vařte nebo poduste v co nejmenším množství vody s přídavkem másla nebo oleje, tímto způsobem se karoten v organismu ideálně vstřebá.

 

Mrkvový dort je dnes velmi žádaný

Mrkvový dort je moc dobrý - a v podstatě zdravý

 

Jak na něj? Ve větší míse smíchejte následující suroviny: Asi 185 gramů celozrnné mouky, lžičku sody a lžičku mleté skořice. Potom přidejte předem připravenou směs (z asi 130 g jablečného pyré, 140 g cukru, 2 rozšlehaných vajec, 2 lžic řepkového oleje a trošky vanilkového cukru). Potom vmíchejte 3 velké nastrouhané mrkve a asi 50 g nastrouhaných nebo nasekaných vlašských ořechů.

Upečte ve formě, kterou jste předem vystříkali olejem (nebo vymazali máslem). Doba pečení je asi 35 minut při 180 stupních.

Po upečení nechte asi 10 minut zchladnout, vyklopte z formy a po chvíli ozdobte polevou z tvarohu nebo lučiny, které jste rozmíchali s mlékem a moučkovým cukrem. Můžete ozdobit i hezkými minimrkvičkami.

 

Klíčová slova: