Očkovat či neočkovat? O chřipku tu běží!

Vitamin C může zmírnit průběh chřipky a pomoci rekonvalescenci
 

Statisíce lidí ročně v Česku onemocní chřipkou. Někteří z nich dokonce nemoci podlehnou. Další se potýkají s nachlazením či záněty horních cest dýchacích. 

 

Podle dat České průmyslové zdravotní pojišťovny trvá jedna vlna viróz a chřipky zhruba 6 – 8 týdnů.

Počáteční příznaky chřipky jsou zimnice, vysoké teploty, bolesti svalů a kloubů. Kašel a rýma se objevují až po několika dnech. Nemocný je bývá vyčerpaný a unavený.  „V době epidemie se chřipka obtížně rozeznává od jiných viróz. Největším rozdílem je právě průběh choroby,“ říká Elenka Mazurová z České průmyslové zdravotní pojišťovny.

Očkování zdarma pro ohrožené skupiny

Doposud se proti chřipce nechalo očkovat asi 5 procent občanů. „Na bezplatné očkování mají nárok všichni naši pojištěnci ve věku nad 65 let a lidé se závažným chronickým onemocněním, jako je například cukrovka,  astma bronchiale a jiné chronické onemocnění dýchacích cest, onemocnění srdce a ledvin,“ připomíná dále Elenka Mazurová.

Vitamín C pomáhá

Podle některých studií, může vitamin C zmírnit průběh a zkrátit dobu trvání nemoci. "Zejména přírodní vitamin C je prospěšný našemu tělu a pomůže nám s rekonvalescencí,“ uzavírá Elenka Mazurová. 

Klíčová slova: