Dnes máme Halloween

Vydlabané dýně se svíčkou uvnitř jsou hezkou podzimní dekorací
 

U nás víc slavíme svátek Dušičky, ale dýně – typické znaky tohoto původně irského svátku – zdobí okna nebo prostor před dveřmi už pár dnů.

 

Zvyky Halloweenu souvisejí se svátkem Všech svatých. Vycházejí z židovských tradic slavení svátků již od předchozího večera, neboť Židé počítali začátek dne již předchozím západem slunce. Přistěhovalci do Ameriky v 19. století vzali tyto zvyky sebou do nového domova, a postupně ho přejaly i další země.

A protože my tento svátek příliš neslavíme, tak si z dýně raději něco dobrého a zdravého uvaříme. Z dýně. Polévka už má čestné místo v našich domácnostech a recept na ni umí snad každá hospodyňka. (Pokud ne, přečte si recept na skvělou dýňovou polévku.) Takže si dnes připravíme...

 

Celozrnné chlebíčky - jednohubky

Celozrnné bagetky s dýňovým pyré

Kromě bagetek si obstaráme oranžovou dýni (nejlépe hokkaidó) vážící něco přes kilogram. Budeme potřebovat také olivový olej, 1 velkou cibuli, kávovou lžičku římského kmínu, sůl a pepř, kávovou lžičku ideálně třtinového cukru. A potom ještě kousek nějaké hodně kvalitní tenké paprikové klobásky a plechovku nejlépe Jalapeños papriček, které můžeme nahradit kousky čerstvé červené papriky a ředkvičky na ozdobení..

 

Jak na to?

Dýni oloupeme a očistíme od semen a spolu s cibulí nakrájíme na menší kousky a dáme na pečicí papír na plech. Pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a posypeme římským kmínem a cukrem. Vše na plechu řádně promícháme a dáme do předehřáté trouby péct na asi 180 °C do změknutí, to je asi 10–15 minut. Po vychladnutí vše rozmixujeme na hladké pyré. Cukrářským sáčkem potom ozdobíme kolečka nakrájené bagety a navrch opatrně položíme kolečko klobásky, nakládané papričky a tenké plátky ředkvičky. Můžeme přidat snítku koriandru.

 

Celozrnné pečivo stále víc nahrazuje obyčejné druhy: Novým zástupcem z řady celozrnného pečiva je například tmavá bageta se záparou a ovesnými vločkami. Je vyrobená z celozrnné pšeničné a celozrnné žitné mouky a je obohacená záparou, což je speciální směs máčených a tepelně upravených cereálií a semínek. Na povrchu je posypaná směsí ovesných vloček, sezamových a lněných semínek.