Jak ušetřit: při úklidu

Mytí oken čeká před Vánoci každou ženu (nebo muže)
 

Stačí vám důchod? Začínáme seriál článků o tom, jak a kde se dá téměř bezbolestně ušetřit. Dnes, protože musíme přemýšlet o předvánočním smýčení, jsme vybrali téma úklid.

V drogeriích jsou regály přeplněné desítkami, možná stovkami druhů prostředků na úklid domácnosti. Pravda, některé fungují skvěle, jiné méně. A většinou bývají hodně drahé, některé jsou neekologické. Zkusíme to levně - a bez chemie.

Ocet je zázrak

Je to naprosto nezávadný a účinný prostředek, který nám může při úklidu báječně pomoci. Přednosti:

  • Odmašťuje a dezinfikuje
    Ocet je levným pomocníkem při úklidu, který je pořád při ruce
  • Odstraňuje usazeniny
  • Rozpouští vodní kámen
  • Odstraní usazeniny z tvrdé vody na nerezovém nádobí

(Možná vy vás také zajímalo, jak správně čistit gril, přečtěte si o tom.)

Rady, tipy a triky

Vodní kámen kolem vodovodní baterie nebo na sprchové hlavici: měkký jemný hadřík namočte v octě a nejlépe na noc pečlivě omotejte kolem znečištěných míst (odšroubovanou hlavici sprchy můžete do octa namočit celou)

Zrcadla, okna a dlaždičky: do 3-4 litrů vody vlijte cca hrnek octa (při hodně tvrdé vodě i víc) a vzniklým roztokem vyleštěte (a tím dezinfikujte)

Usazeniny v rychlovarné konvici: nalijte do ní vodu s octem a solí – tak, aby bylo ponořené dno nebo spirála, a nechte působit přes noc, pak vypláchněte čistou vodou

Usazeniny v napařovací žehličce (pokud nepoužíváte do nádržky destilovanou vodu): 2 díly vody a 1 díl octa nalijte do nádržky a nechte „vypářit“, potom vypláchněte čistou vodou

Záchodová mísa: zkuste ocet smíchaný se solí, který vlijete dovnitř a necháte působit přes noc

Aviváž: prádlo vymáchejte ve slabém roztoku octa, a nakonec je můžete provonět několika kapkami zbylého parfému nebo esenciálního oleje

(Připomeňte si, jak se zbavit mušek - octomilek.)

 

V řadě míst středních Čech (například na Českobrodsku) je hodně tvrdá voda. Máte nějaké své tipy a triky, jak si s ní poradit? Napište nám své zkušenosti.

 

Příští týden

Jak ušetřit: při nakupování

Klíčová slova: