IKEM provedl transplantaci ledviny 5000. pacientovi

5000. pacient – pan Ladislav Rozsíval
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Před 49 lety zde došlo k prvnímu zákroku a od roku 1966 již pomohli 1828 ženám a 3172 mužům, kterým transplantovali 5681 ledvin. 

Šťastným pacientem č. 5000 je sedmašedesátiletý Ladislav Rozsíval. S onemocněním bojoval od roku 2000 a postupně se stal zcela závislým na pravidelné dialýze. „Když mi volali z IKEMu, že pro mě mají novou ledvinu, byl to úžasný pocit. Je to pro mě nový start, konečně budu volný a můj život nebude jen od dialýzy k dialýze,“ popisuje Ladislav Rozsíval.

Novou ledvinu dostane pět lidí týdně

„V dnešní době - díky pokrokům transplantační medicíny - dokážeme transplantovat novou ledvinu téměř všem nemocným. IKEM je od svého počátku největším centrem, které každoročně provádí nadpoloviční většinu všech transplantací ledvin v České republice - loni 265 ledvin z 507 celkových, což znamená, že ledvinu transplantujeme průměrně pěti pacientům týdně,“ vysvětluje přednosta Transplantcentra IKEM MUDr. Pavel Trunečka, CSc.

Transplantace od živých dárců je spolehlivější

V IKEM v posledních letech transplantují ledviny od 50-60 žijících dárců ročně.  „Většina takových ledvin funguje mnohem lépe a déle než od zemřelých dárců. Přestože se nám podařilo počty skokově zvýšit o stovky procent, je to stále málo - sotva pětina všech transplantací ledvin. V porovnání se západní Evropou máme ještě co dohánět - tam totiž tvoří transplantace ledvin od živých dárců někdy až polovinu,” říká přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM doc. MUDr. Jiří Froněk, Ph.D., FRCS.

Nová ledvina prodlouží život na dvojnásobek

Transplantace ledvin je nejlepší možností léčby chronického selhání ledvin, které v Česku postihlo již téměř 11 000 lidí. „V roce 2014 byla dialyzační léčba nově zahájena u 2000 nemocných. Alarmující je, že 45 % z nich se ocitlo na dialýze aniž by tušilo, že mají ledviny poškozené. Přitom, pečlivé vyšetření může znamenat oddálení dialýzy a také včasně provedenou transplantaci - nejlépe od žijícího dárce. V České republice žije s funkční transplantovanou ledvinou aktuálně 4526 nemocných, zbytek je léčen dialyzačními metodami. Počet nemocných s funkční transplantovanou ledvinou se neustále zvyšuje - to proto, že tito pacienti žijí dvakrát déle než nemocní na dialýze,“ uvádí prof. MUDr. Ondřej Viklický, CSc., přednosta Kliniky nefrologie IKEM.

Transplantace pomáhá pacientům i rozpočtu

Transplantace ledvin dramaticky zlepšuje a prodlužuje život pacienta a šetří peníze ve zdravotnictví. „Zatímco v roce před transplantací, kdy musí prodělávat dialýzu, jsou náklady na jednoho takového klienta v průměru 773 tisíc korun, v roce po transplantaci je to už o 474 tisíc korun méně. Ušetřené peníze lze pak použít pro ostatní nemocné,“ nabídl ekonomický pohled na věc náměstek ředitele VZP Petr Honěk.

 

Klíčová slova: