Smějte se, posílíte si imunitu

Smějte se, nejlépe společně s dětmi a vnoučaty
 

Nevěříte? Je to pravda. Tvrdí se, že děti se smějí stokrát častěji než my velcí. Univerzita v Belfastu výzkumem zjistila, že smích léčí deprese, snižuje krevní tlak, mírní alergie a revmatismus.

A samozřejmě snižuje napětí, uvolňuje endorfiny – hormony štěstí – a také, to je zajímavý objev, zvyšuje počet bílých krvinek T-lymfocytů. To jsou ti hlavní bojovníci proti infekcím. Takže sečteno a podtrženo – smích posiluje imunitu.

 

Co to vlastně je, ta často citovaná imunita

Trochu teorie: náš vlastní imunitní systém chrání tělo před vniknutím bakterií, virů a parazitů. Například sliznice dýchacího a trávicího traktu zachytávají škodlivé mikroorganismy, moč je vyplavuje z močového měchýře, bílé krvinky pohybující se v krvi vychytávají a ničí „vetřelce“. Tak to chodí ve zdravém organismu. S jeho opotřebováváním, které je často i důsledkem vyššího věku, už obvykle imunitní systém nefunguje tak dobře, jak dřív.

(Možná vás budou zajímat léčivé účinky hlívy ústřičné)

Imunita si pamatuje

I když zase naopak, starší organismus přece jen má výhodu, že se s většinou běžných infekcí už během života setkal, a tak se s nimi obvykle umí vyrovnat. Ovšem je tu jeden problém – nereaguje tak rychle a účinně jako dřív.

Pravděpodobně jste si už uvědomili, že zotavování po nemoci je přece jen delší, než tomu bylo dřív, možná se vám pomaleji hojí i některá zranění.

(Čtěte: Jak posílit imunitu před zimou

Kvalitu a délku života můžeme výrazně ovlivnit

Vědci se pokládali lidem, kteří se dožili vysokého věku, řadu otázek. Zjistili, že každý z nás může do značné míry ovlivnit své zdraví a tím i délku života. Existuje několik jednoduchých zásad, které se vyplatí dodržovat:

  • Snažte se dobře spát: dlouhodobý nedostatek spánku způsobuje poruchy imunity
  • Hýbejte se: Pokud jste v dobré kondici, choďte denně 6 až 10 tisíc kroků; pokud jste ze zdravotních důvodů méně pohybliví, vykonávejte jakoukoli fyzickou aktivitu, kterou zvládnete
  • Nekuřte a vyhýbejte pobytu v zakouřených místnostech; kouření výrazně snižuje imunitu
  • Vybírejte si zdravé potraviny; dostatek důležitých látek ve stravě chrání před infekcemi
  • Dodržujte hygienické zásady – při přípravě pokrmů i při péči o sebe
  • Neuzavírejte se před světem; stýkejte se s dětmi, vnoučaty a přáteli