Nutriční specialistka: Jezte střídmě z pestrého stolu

Nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková
 

Podle Kateřiny Šimkové nejsou žádné nezdravé potraviny, jen jejich nezdravé množství. Důležitá je pestrost jídelníčku, stejně jako pravidelný pohyb a dostatek ovoce a zeleniny.

 „Nejdůležitější rada je, že neexistuje žádná nezdravá potravina, pouze její nezdravé množství, které lidé konzumují. Mé doporučení tedy zní: Jezte střídmě z pestrého stolu. Tímto byste se měli řídit jak v období vánočních svátků, ale také během celého roku, kdy je nutné dbát nejen na různorodost přijímaného jídla, ale i na jeho přiměřenost a energetickou vyváženost,“ říká Mgr. Kateřina Šimková ze společnosti Zdravé stravování.

Mlsat se dá zdravě

 „Při přípravě cukroví nahraďte bílou mouku moukou celozrnnou, špaldovou, pohankovou nebo žitnou, které jsou bohaté na vlákninu a další živiny. Uberte množství cukru nebo cukr nahraďte medem, stevií, javorovým či agáve sirupem. Tyto sladidla na rozdíl od rafinovaného cukru obsahují i prospěšné látky. Při pečení používejte kvalitní tuky, a to především rostlinné,“ radí Mgr. Kateřina Šimková.

S alkoholem opatrně

 „Ideálním druhem alkoholu je suché víno. To můžete kombinovat s minerální vodou, čímž se dříve zasytíte a vypijete alkoholu méně, než kdybyste pili pouze čisté víno. Na dalším stupínku je víno červené a poté šampaňské. Horší volbu představuje konzumace piva, které je vysokým zdrojem sacharidů. Nejméně vhodným výběrem je alkohol tvrdý, a to i míchaný se sladkými nápoji. Obě varianty jsou kalorickou bombou,“ uvádí Mgr. Kateřina Šimková.

Recept na ovocné kuličky:
100 g meruněk, 100 g datlí, 40 g pistácií. 
Směs sušených datlí a meruněk pomeleme na mlýnku na maso. Poté si namočíme ruce a tvarujeme kuličky, které obalíme ihned v pistáciích. 
Ovocné kuličky s pistáciemi

Jak budete jíst o Vánocích

Budu se přejídat a sním na co přijdu
30% (3 hlasy)
O Vánocích budu jíst jako po celý rok
20% (2 hlasy)
O svátcích se chci stravovat zdravě
50% (5 hlasů)
Celkem hlasů: 10

 

Klíčová slova: