Plíseň na nohách vám sežere chytrá houba

Pythium oligandrum napadá vlákna nežádoucí plísně
 

Pro uchování zdravé pokožky na nohách je potřeba přiměřená hygiena a zdravý životní styl. Pokud vás plísně napadnou, můžete použít preparát doporučený odborníkem na mikroby.

Uzavřená či vlhká obuv zejména v zimním období může vést ke vzniku plísní, které způsobují nepříjemný zápach a svědění. Organismus se jim hůře brání v důsledku stresu, špatné výživy, nedostatku hygieny, nešetrných mycích prostředků nebo nadbytku antibiotik.

Mykóza je lékařské označení onemocnění houbami,  plísněmi a kvasinkami.

Jak si uchovat zdravé nohy

Do společných prostor s vlhkým a teplým prostředím, jako jsou bazény nebo sauny, noste omyvatelnou obuv - plastové pantofle či žabky. Nohy si po koupání pečlivě vysušte a ošetřete krémem. Na přesušené pokožce se tvoří mikroskopické trhlinky, které mohou plísně napadat. Nepoužívejte dráždivá mýdla a alkoholové roztoky. Nevystavujte nohy vlhku příliš často. Pokožka zbavená přirozené mikroflóry je náchylnější plísním. Posilujte organismus zdravou výživou včetně vlákniny, ovoce a zeleniny. Pokud začnete pozorovat zvýšenou potivost, podrážděnou či šupinkovitou pokožku, neobvyklý zápach či svědění mezi prsty, použijte vhodný zdravotní preparát.

Názor odborníka na plísně

„Preventivně doporučuji každému domácí koupele nohou ve slabém roztoku hypermanganu, a to zejména po návštěvě bazénů či wellness center,“ říká mikrobiolog MUDr. Karel Mencl, CSc., „Nejlepší je ale počínající kožní plísně podchytit již ze začátku. Pokud začnete pozorovat drobné popraskání kůže mezi prsty nohou, zvýšenou potivost či nepříjemný zápach nohou, doporučuji již při prvním podezření přizvat na pomoc chytrou houbu.“

Chytrá houba požírá plísně

Tzv. chytrá houba proniká do buněk plísní a vysává z nich živiny. Tím čistí naší pokožku a lidskému tělu přitom nijak neublíží.  Používá se večerní lázeň v rozpustných tabletách či prášku, jako zásyp na nohy i do bot, nebo jako noční zábal. „Dbejte na důsledné ošetření. Aby vám chytrá houba mohla účinně pomoci zastavit rozvoj a šíření mykózy, je třeba svědomitě dodržovat návod a nepřestat hned po prvních úspěších,“ uvádí MUDr. Karel Mencl. Přípravky Pythie Biodeur Prevent seženete v běžných lékárnách.

 

 

Klíčová slova: