Jakub Kohák odstartoval putovní projekt Zdravé plíce

Ředitel sdružení Onkomaják Tomáš Kruber zahajuje
Zobrazit fotogalerii (9)
 

Na často pozdě diagnostikovanou rakovinu plic umírá 8 z 10 nemocných do 5 let od diagnózy. U časných stádiích pak alespoň pět let přežije 58 % pacientů. Maskotem boje proti této chorobě jsou třímetrové plíce, které můžete vidět i ve vašem městě

Spirometr zaznamenává výkon plic

Občanské sdružení Onkomaják zahájil projekt Zdravé plíce v návaznosti na kampaň 80procent.cz. Akce má upozornit na riziko rakoviny plic. Road show Zdravá plíce má iniciovat péči každého z nás o své zdraví, odpovědnost za něj a v případě jakýchkoliv prvotních příznaků nasměrovat pacienta k odborníkovi. Symbolickou pásku přestřihla ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice Dana Jurásková s ředitelem Onkomajáku, Tomášem Kruberem.

 

Objednejte si střevo nebo plíce

Zdravé plíce tour bude po Praze pokračovat 35 zastávkami po krajských a okresních městech České republiky. V loňském roce proběhla osvětová road show Střevo tour o níž jsme psali v článku Obří střevo dorazilo do Jesenice. „Objednat si nás mohou nemocnice, města, vysoké školy i další vzdělávací instituce. Vloni jsme ani nebyli schopni poptávku uspokojit. Jak zastávku Střevo tour, tak i Zdravou plíci je nyní možné si na rok 2016 ještě objednat,“ vyzývá ředitel Onkomajáku Tomáš Kruber. 


Plíce nebolí

Plíce jako tělesný orgán nemají schopnost bolesti a proto pacienti často přicházejí s velmi rozvinutým stádiem onemocnění. Všeobecná fakultní nemocnice zahajuje screening plicní rakoviny u těžkých kuřáků ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví a některými pojišťovnami. "Především nekouřit, dobře se stravovat, eliminovat expozici radonu a mít pravidelnou fyzickou aktivitu. U bývalých silných kuřáků je pak vhodné pravidelné sledování a spirometrické kontroly," doporučuje primář kliniky respiračních onemocnění MUDr. Jiří Votruba. 


Je libo kokain?

Tváří projektu se stal režisér a komik Jakub Kohák. "Mnou oblíbené vyšetření je bronchoskopie. To vám do plic vsunou šlauch, ne moc dlouhý, asi dva tři metry. Velmi sympatické na bronchoskopii je, že ještě před pěti lety se dýchací trubice umrtvovala kokainem. Proto se před nemocnicemi tvořily dlouhé fronty a někteří se chodili vyšetřovat i několikrát za den. Ta doba je pryč. Dnes se to dělá lidokainem, mezokainem a tetrakainem. Ale i to je kolikrát dobrý pošušňáníčko," pojal vtipně své stand up vystoupení Jakub Kohák.