Co dělat, když vás bodne hmyzák?

Bojíte se hmyzu? Podstatné je vědět, co dělat při útoku
 

Bodnutí hmyzem je velice nepříjemné. Víte, co dělat, když vás poštípou mušky, komáři nebo dokonce dostanete žihadlo od vosy či včely? 

Nejdříve ze všeho si uvědomte, od jakého hmyzu štípanec pochází. Jinak budete ošetřovat pouhé poštípání od komára, jinak žihadlo od vosy a jinak budete vytahovat klíště. 

Vosa

Když dostanete žihadlo od vosy, je důležité co nejdříve vysát z místa žihadla jed. Napřed místo omyjte vodou a mýdlem, aby bylo úplně čisté. Potom musíte dostat z rány jed. To za vás udělá cibule. Rozkrojte cibuli a polovinu přiložte na místo, kde bylo žihadlo. Alergici by měli urychleně vyhledat lékařskou pomoc. I když alergii nemáte, tak sledujte, co se bude s vaším tělem dít - takové žihadlo na krku může být opravdu nebezpečné. 

Včela

Včelky mají tu nevýhodu, že když vám dají žihadlo, jejich zadeček zůstane zabodnutý ve vaší kůži. O to víc se jed šíří do těla. Žihadlo opatrně vytáhněte nehtem nebo například kreditní kartou. Žihadlo nevyndavejte pinzetou! Mohlo by se uvolnit ještě větší množství jedu. Pozor, abyste ho nepřetrhli. Potom postupujte úplně stejně jako v případě vosího štípnutí. Přiložte na místo cibuli. 

Klíště

Na místě, kde máte zakousnuté klíště, přiložte mýdlo s trochou vody a krouživými pohyby klíště masírujte. Po maximálně dvou minutách by mělo vyjít ven. Klíště pak vyhoďte ze svého dosahu, například do záchodu. Postiženou oblast vydezinfikujte a můžete opět přiložit cibuli. Pokud ale klíště bylo infikované, nic vám to nepomůže. Proto je důležité očkování proti klíšťatům.

Komáři 

Štípnutí od komára už není tak tragické. Tedy pokud vás nepoštípe zrovna komár nakažený malárií. Komáři naštěstí u nás tak často nemoci nepřenášejí, ale i tak je poštípání velmi nepříjemné a dokáží znepříjemnit celou noc. Pískají u ucha a nenechají vás spát. Ráno se probudíte celí poštípaní. Řešením je například Raid do zásuvky nebo mucholapka. 

Když jste poštípaní, štípance obvykle hodně svědí. Nedrbejte se! Místo toho ošetřete místo chladivou mastí, například Fenistilem. Pomoci může i studený obklad nebo led. Ránu můžete také omývat ve studené vodě, kam přidáte špetku jedlé sody, má to zklidňující efekt. 

Co když štípnutí stále bolí? 

Jestli vás oblast štípance bolí několik dní, je lepší použít perorální antihisteminika, jako je Benadryl nebo Zyrtec. Souběžně můžete používat chladivou mastičku. Když to přetrvává, určitě zamiřte za doktorem. Hmyz přenáší celou řadu neduhů nebo můžete mít alergii. 

Jestliže víte o tom, že nějakou alergii máte, měli byste mít od doktora předepsané léky na alergii a mít je všude s sebou. Nikdy nemůžete vědět, kdy vám bude štípanec osudným. Existuje také adrenalinové pero. Je na předpis a můžete ho použít, když jste kvůli alergii ohroženi na životě - i po jeho aplikaci ale musíte okamžitě na pohotovost.

Jak předejít štípnutí hmyzem? 

Domů si pořiďte mucholapky nebo do zásuvky Raid. Na okna sítě, abyste večer mohli svítit. Jakmile jdete do lesa, nastříkejte se sprejem proti klíšťatům a komárům. Nechoďte bosou nohou po zahradě, může tam číhat vosa nebo včela. Vyhněte se světlým barvám, sladkým krémům na tělo a příliš voňavým parfémům - to hmyzu obvykle chutná. Nesnažte se odstraňovat sami vosí úly nebo sršně, pokud se na to necítíte.