Ničitelé spermií: Pánové, na co byste si měli dát pozor?

Muži by si měli své spermie chránit
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Většina mužů má se svými spermiemi opačný problém, ovšem vyskytují se i případy skutečné neplodnosti. Ta je zapříčiněna celou řadou faktorů. Které to jsou?

No, ruku na srdce. Kdo si v pubertě říkal, že má strach z toho, že bude jednou střílet slepými? Asi většina kluků. Takový ten strach z neplodnosti asi proběhl hlavou skutečně každému, a to samozřejmě i ženám.

Dnes se ale zaměříme na muže, kteří mají spíše problémy opačného rázu, ovšem je třeba dát si pozor i na to, abyste k neplodnosti nepřišli třeba i během dospělosti. Existuje totiž řada faktorů, které kvalitu spermií velmi ovlivňují a dokonce je i mohou zničit? Jaké to jsou?

Už cesta do obchodu může být riziková

Těžko si někdo z vás řekne, že takový nákup může do budouna způsobit neplodnost. Ona to tak s trochou dávkou absurdity opravdu může být. Pokud totiž nakupujete zeleninu, můžete si být takřka jisti, že bude chemicky upravená a to je problém.

Pecticidy jsou sice navržené k tomu, aby vraždily škůdce, ovšem chemikálii je úplně jedno, jestli to odnese červík skutečně, nebo miliony vašich. Je velmi důležité, abyste zeleninu a ovoce před jídlem důkladně opláchnuli. 

Věděli jste, že:

...neschopností počít dítě je na celém světě postiženo minimálně 10 % párů, přičemž dalších 10-25 % má sekundární problémy neplodnosti, což znamená počít druhé nebo další dítě?

Tím ale vše nekončí, protože pesticidy jsou často nejen na povrchu, ale i v samotném jídle. Tomu už se ale předchází velmi těžko, jelikož byste si museli pěstovat zeleninu a ovoce vlastní nebo využít předražené biopotraviny. Tudíž pro začátek stačí základní hygiena. 

Další strašák vás čeká u pokladny a obecně všude, kde se vám do rukou dostanou účty z pokladen nebo všelijaké stvrzenky. Podobné věci totiž obsahují zhruba ze 40 % Bisfenol A, což je látka, která je zodpovědná za řadu zdravotních problémů, mimo jiné právě i za ty se spermiemi. Je prokázáno, že muži s vysokým obsahem Bisfenolu A v moči mají častěji méně kvalitní spermie. 

Podobný problém s touto látkou je i u konzervovaných potravin, přičemž se používá hlavně na strany a platí to především pro ty, které mají kyselý ráz. Pokud to tedy je jen trochu možné, preferujte pouze syrové či zmražené potraviny. 

Vyhřívané sedačky

Není nic lepšího, než si v zimě vyhřát před jízdou sedačku a pak si v tom pěkně během řízení hovět. Jenže, jak už správně tušíte, opět to není zrovna to pravé ořechové pro vaše spermie. Vytápěná sedadla, podložky a dokonce i dloudobé máčení v horké vodě snižuje produkci spermií. Pokud tedy vyžadujete od svých malých kamarádů kvalitu, pak se horkým situacím vyhýbejte. 

Nebezpečný benzen

Není ničím novým, že tato látka způsobuje rakovinu, nimcéně jeho vliv odnáší i samotné spermie. Nejde jen o jejich poškození a druhotně o zvýšenou šanci dětských defektů, problém je hlavně s přirozenými přírodními zdroji plynu, které vydechují mimo jiné právě benzen.

Statistiky také ukazují, že příčina neplodnosti je zhruba ve 35 % na straně ženy a ve stejném poměru na straně muže. Ve 25 % případů je to kombinací příčin u obou z partnerů.

Nebezpečný není ale jen benzen, ale také ftaláty, které také potkáváte během každodenních činností. Najdete je především v koupelně, a to konkrétně v mýdlech, šamponech nebo čisticích přípravcích. Ve sprše jsou všechny tyto látky ještě o hodně nebezpečnější, jelikož teplo jim pomáhá v uvolňování. 

Kvalitu spermií ovliňuje i sexuální život

Muž by si bezesporu neměl šetřit náboje až na období, kdy bude mít žena plodné dny. Spermie totiž začínají po několika dnech stárnout, stávají se méně pohyblivými a umírají. Pokud tedy muž delší dobu abstinuje (více než pár dní), zvyšuje se ve spermatu podíl mrtvých a starých spermií, a tím se snižuje šance na úspěšné oplodnění.

A kde je ta optimální rovina? Jelikož většina mužů netuší, kolik má v ejakulátu spermií, tak se doporučuje mít pohlavní styk jednou za 36 až 48 hodin. Tato frekvence vám zajistí stálou zásobu čerstvých spermií. 

"V posledních desetiletích počet spermií v ejakulátu klesá a zároveň stoupá výskyt vývojových vad mužského pohlavního systému. To je pravděpodobně způsobeno estrogenním účinkem látek zamořujících životní prostředí. Mezi ty patří např. DDT, polychlorované bifenyly, látky vznikající rozkladem neionizovatelných surfaktantů nebo umělé estrogeny z ženské hormonální antikoncepce produkované farmaceutickým průmyslem," tvrdí MUDr. Veronika Horáková z Kliniky pracovního lékařství a cestovní medicíny.

"Ejakulát také zhoršuje konzumace alkoholu v blízké době před ejakulací. Také kouření a konzumace drog má podobné účinky. Větší frekvence sexu či masturbace kvalitu ejakulátu zhoršuje, snižuje se počet spermií schopných oplodnit vajíčko," naráží Horáková především na fakt, kdy se to se sexem a masturbací přehání.