Lopuch není jen plevel: Skvěle detoxikuje a také pomáhá diabetikům

Lopuch dokáže být i více než jen plevelem
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V přírodě ho možná většina z nás přehlédne a má ho za něco jako plevel nebo jednoduše rostlinu, co je tak trochu k ničemu. Opak je ale pravdou. Lopuch dokáže léčit. S čím vším nám pomůže?

Lopuch byl už za dávných časů důležitou léčivou rostlinou. Obrovskou výhodou této rostliny je její nenáročnost, ve volném růstu ho najdeme třeba na loukách, v příkopech, u cest nebo i na mezích. 

Jedná se o dvouletou rostlinu, přičemž první rok vypustí jen růžici velkých, plstnatých listů a teprve o léto později vykvétá. V období květu může dorůstat až do výšky dvou metrů, růžice jeho listů dosahuje výšky okolo 60 - 100 cm. 

Z praženého a mletého kořene se také dříve připravovala náhražka kávy, která se nazývala cikorka. 

Všichni si bezesporu při nostalgických vzpomínkách na dětství vzpomeneme na oblíbenou zábavu zvanou “čumbrky”. Jedná se o odkvetlé a suché květy lopuchu, které se díky svým háčkům zachytávají na mnoho materiálů, a tím rostlině umožňují šíření po okolí.

Z lékařského hlediska ovšem “čumbrky” moc zajímavé nejsou. Klíčový je u lopuchu totiž kořen, který má z celé rostliny zdaleka největší koncentraci léčivých látek. 

Jakým způsobem kořen získat?

V tomhle případě jde celkem o alchymii. Je třeba ho sklízet během prvního roku života rostliny, a to na podzim, případně ještě druhý rok na jaře před květem. Potom se postupuje tak, že se kořen vykope, velmi pečlivě umyje a na několik minut vloží do horké vody.

Následným krokem je jeho nakrájení a sušení, ovšem teplota by neměla překročit 50 stupňů. Uchovávat by se měl následně v dobře uzavřené nádobě, protože je velmi náchylný na nabírání vlhkosti. 

Z kořene se následně připravují odvary, krémy nebo oleje. Jejich využití je skutečně velmi všestranné a práce s lopuchem se bohatě vyplatí. Pokud máme smůlu a nedaří se nám nalézt lopuch v našem okolí, pak neexistuje nic jednoduššího, než si přípravky z něj nakoupit v lékárně nebo na internetu. 

Jaké zdravotní účinky vlastně má?

Kořeny lopuchu jsou velmi bohaté na inulin, což je látka, které vděčí za mnoho svých úžasných léčivých účinků. Inulin je potravou pro tzv. přítelské bakterie v oblasti tlustého střeva (například Lactobacillus biffidus). Když dokážeme posílit jejich populace, pak zvyšujeme prevenci přemnožení tzv. nepřátelských bakterií, které způsobují nepříjemné infekce a katary. 

Recept na odvar z lopuchového kořene
2 lžičky sušeného a podrceného kořene lopuchu krátce povaříme v půl litru vody, následně přecedíme a popíjíme v průběhu dne.

Velmi důležitou roli může sehrát i v boji s poměrně závažnými trávicími potížemi, jako jsou například žaludeční vředy. Zlepšuje funkci trávení všeobecně, jelikož je skvělým stimulátorem činnosti jater a žlučníku. 

Lopuch je také skvělým regulátorem krevního tlaku a cukru, což samozřejmě ocení především diabetici. Také snižuje vysoký krevní tlak a celkově posiluje naše tělo a zlepšuje kondici. Jedná se také o vynikající detoxikátor a posilovač kondice. 

V tomto případě parádně funguje ve formě odvaru z kořene jako čaj. Ten dobře čistí naše játra a ledviny od usazených toxických látek, čímž nám znatelně odlehčuje a také působí preventivně proti nemocem a posiluje iminutu.