Léto je tu, v krajích hrozí salmonela. Jak se nákaze ubránit?

Pro vznik salmonely je riziková konzumace syrových či nedostatečně vařených vajec a masa
Zobrazit fotogalerii (1)
 

Léto je pro rozšíření salmonely ideální. Potraviny se rychleji kazí a vzhledem k výletům do přírody či k vodě můžeme navštěvovat neznámé restaurace, kde je třeba i nižší hygienická úroveň. Nemáme tak dohled nad přípravou jídla. Tato neopatrnost může vést až ke ztrátě vědomí. V krajních případech končí i smrtí. 

Nevhodné uskladnění potravin, jejich nedostatečné tepelné zpracování či nevhodné uskladnění napomáhá množení bakterií salmonely. Po konzumaci takového jídla dochází k vážnému poškození zdraví. 

Minimalizace rizika onemocnění 

Teplé a slunečné letní počasí vytváří parádní klimatické podmínky pro vznik průjmových onemocnění. V loňském roce onemocnělo salmonelou jen ve Středočeském kraji 1 729 lidí, rozšířená jsou také ostatní průjmová onemocnění, loni jich bylo zaznamenáno kolem pěti tisíc. V létě se toto riziko zvyšuje, proto je v tomto období třeba dodržovat základní zásady osobní hygieny.

"Jde především o důkladné mytí rukou, dále je třeba omezit konzumaci rizikových potravin, jakými jsou například majonézové saláty nebo měkké uzeniny, a dbát na důkladné tepelné zpracování potravin. Ovoce a zeleninu konzumujte až po důkladném umytí pitnou vodou, k přípravě pokrmů, k pití a k vaření používejte pouze pitnou vodu a do již hotových pokrmů nepřidávejte syrová vejce," radí ředitelka Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Jarmila Rážová.

Zdravotním potížím spojeným s konzumací pokrmů v letním období lze předcházet dodržováním jednoduchých pravidel. "Vybírejte při nákupech takové potraviny, u nichž je předpoklad, že jsou zdravotně nezávadné. Nekupujte potraviny s prošlou zárukou, ovoce a zeleninu před konzumací důkladně umyjte pitnou vodou," má jasno Rážová.

Dbejte na dostatečnou tepelnou úpravu. Teplota ve všech částech pokrmu by měla dosáhnout 70 °C po dobu nejméně deseti minut, maso musí být propečené až ke kosti. "Pozor při grilování kuřat, kdy se často stává, že u kosti je ještě krvavé. Nepoužívejte syrová vejce do pokrmů, které se již dále tepelně neupravují nebo do pokrmů připravených za studena."

Salmonelóza je nejčastějším průjmovým onemocněním v České republice. Projevuje se jako ojedinělé onemocnění nebo větší epidemie. Zdrojem hromadných nákaz bývají obvykle velké stravovací provozy, například školní nebo závodní jídelny.

Další důležitá doporučení

Konzumujte tepelně upravená jídla ihned po jejich dodělání, hotové pokrmy uchovávejte buď v teplém stavu nad 60 °C nebo v chladničce při teplotě nižší než deset stupňů.

Již jednou uvařené potraviny před opětovnou konzumací důkladně ohřejte, zabraňte styku mezi syrovými a již uvařenými potravinami, udržujte kuchyňské nádobí v bezvadné čistotě, chraňte potraviny před hmyzem, hlodavci a jinými zvířaty, používejte k přípravě potravin pitnou vodu.

Příznaky salmonely

Inkubační doba (tedy doba od vniknutí bakterie do těla po první příznaky onemocnění) je maximálně 48 hodin. Obvykle však kolem osmi hodin. Nemoc se projevuje četnými vodnatými průjmy, bolestmi až křečemi břicha, zvracením nebo horečkou. Vzhledem ke značným ztrátám tekutin se objevují příznaky dehydratace, apatie, neklid, halucinace a nízký krevní tlak. Při těžké dehydrataci může dojít až k poruchám vědomí, křečím, zvýšené srdeční činnosti či k bezvědomí.

Komplikace salmonelózy ohrožují především malé děti a staré lidi. Rychlá dehydratace způsobí křeče ve svalech, zrychlené dýchání a pokles krevního tlaku. Nedostatek tekutin může způsobit nevratné poškození ledvin. Rozvíjí se šok a nemocný bez léčby do několika dní umírá.

Co dělat při nákaze?
Salmonelóza nevyžaduje žádnou zvláštní léčbu. V případě potřeby lze proti průjmům podat léky desinfikující střeva. Lékař vám může doporučit i živočišné uhlí. Rozhodně však nečekejte antibiotika. Pro léčbu střevních salmonelových infekcí nebývají vhodná.

Naopak, mohou prodlužovat dobu vylučování salmonel z těla. Důležitou součástí léčby je rehydratace. Náhrada ztracených tekutin dokáže výrazně zlepšit zdravotní stav. Nejvhodnější jsou čaje a minerální vody bez bublinek.

Můžete si ale pomoci okamžitě. Pro doplnění iontů ztracených zvracením, průjmem, pocením si lze připravit domácí iontový nápoj. Zamícháme lžičku soli, 5 lžiček cukru se šťávou z jednoho grapefruitu a dolijete do litru vodou.

Pamatujte hlavně na mytí rukou. A to jak před přípravou jídla, tak při každém přerušení činnosti. Ale pozor, například i při změně druhu práce, tedy při přechodu od práce se syrovým masem na práci s tepelně upravenou potravinou. 

Klíčová slova: