Kouzelné maliny a jejich účinky. Znáte?

Semínka jsou až příliš zdravá na to, aby se vyplatilo ovoce pasírovat
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Maliny se využívaly převážně jako lék na nejrůznější nemoci nebo jako povzbuzující prostředek. Toto sladké a v kuchyni hojně využívané ovoce si zamilujete nejen pro jeho báječnou chuť. Víte, pro koho jsou nejzdravější a podle čeho si vybrat odrůdu?

Toto sladké ovoce plné vitamínů je spolu s jahodami tím nejoblíbenějším, co naše léto nabízí. Z listů si můžete udělat dobrý čaj, daleko širší využití však mají plody. Co všechno se v nich ukrývá a co maliny léčí?

Co všechno obsahují tyto růžové královny zahrady?

Šťavnaté bobule mají vysoký obsah vitamínu C, který nám pomůže posílit imunitu. Vitamínu B obsahují maliny hned několik, ty zase ocení naše tělo při stresových situacích. V malinách najdeme i cenné minerální látky jako fosfor a železo. Kouzelné plody jsou jedinečné svým vysokým množstvím kyseliny ellagové, která je velmi silným antioxidantem. Možná byste to neočekávali, ale v malinách se skrývá i zdroj vápníku a zinku. Zinek je přitom zvláště v malinových semínkách. Rada je tedy jasná - nepasírovat!  

Pro těhotné i kuřáky

V ovoci obsažené třísloviny nám pomohou vyčistit střeva a nenutí tělo zadržovat zbytečnou tekutinu. Jsou proto perfektní volbou pro hubnutí. V Japonsku je dokonce používají na hubnutí jako tablety nebo náplasti! Pokud jde o zdraví, existuje jeden trik, jak poznat malinu, která bude nejzdravější. Je to ta, která je nejtmavší, protože má zákonitě vyšší obsah antioxidantů. Právě ty jsou důvodem, proč toto ovoce funguje jako prevence i léčba rakoviny.  

Významně zlepšují zdravotní stav kuřáků i alkoholiků.

Zvláštní vliv má toto ovoce i na hladinu cukru v krvi. Tu totiž dost snižuje a může tak pomáhat v boji za nižší krevní tlak a správnou hladinu cholesterolu v krvi. Stejně tak jako jiné červené ovoce jsou vhodné i pro ty, kteří trpí chudokrevností. Právě pozitivní vliv na krev může souviset s tím, že pomáhají i při počátečních stadiích Alzheimerovy choroby.

Z hlediska antioxidantů jsou nejzdravějšími odrůdami tmavě červená Polana Veten. Obě dozrávají v červenci. Pokud toužíte po něčem pozdnějším, ale stejně kvalitním, jděte do Madey, která dozrává až v září.

Co všechno léčí?

  • prevence šerosleposti i zákalu
  • protirakovinné účinky
  • proti revmatu
  • cukrovku
  • pro lepší krvetvorbu i sexuální výkonnost
  • zpevňuje zuby a kosti
  • bojovník proti Alzheimerovi
  • posiluje imunitu
  • bojovník proti stresu

Maliny v zahraničí

Zajímavé je, že různé národnosti si všímaly vlastností malin trochu jinak. V Británii zkoumali jejich vliv na těhotenské nechutenství nebo na potíže s menstruačním cyklem. Ještě v antice pro změnu předepisovali maliny na trávicí obtíže. V Rusku jsou pak vyhlášeným lékem proti chřipce. V Asii si cenili jejich vlivu na snižování krvácivosti. U nás jsme si zase zvykli spojovat maliny se snižováním teploty při horečkách.

Na co si dát pozor?

Pokud si maliny pěstujete na zahrádce a víte, čím je ošetřujete, jste v klidu. Něco jiného to však je, když si je jdete koupit do obchodu. Tam si totiž už být jistí nemůžete. Toto ovoce zejména pro jeho členitost, měkkost, jemnou slupku a jemně chlupatý povrch rychle podléhá zkáze. Aby se pěstitelé a prodejci vyhnuli rychlé kazivosti, nechávají maliny důkladně chemicky ošetřit pesticidy.

Pokud máte tyto plody z obchodu, bude nejlepší je nejdříve nechat odmočit v horké vodě a až pak důkladně propláchnout studenou. Nebojte se, maliny neztratí proplachem chuť a když to uděláte šikovně, ani je nijak jinak nepoškodíte.