Nepřítel nádorů i rakoviny: Starý dobrý vitamín C

Vitamín C patří k nejčastěji užívaným vitamínům
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Léčba rakoviny pomocí vitamínu C. Růst rakovinotvorných buněk šťávou byl téměř pozastaven díky trocha šťávě z pomeranče či citrusů. To není sci-fi, ale zjištění lékařů. Nejde o novinku, ale o to si připomenout, jak moc je pro nás vitamín C důležitý a co s naším tělem dokáže. 

Léčba rakoviny patří primárně do rukou lékařů. Pokud ale chcete zminimalizovat riziko výskytu této zákeřné nemoci, stačí sáhnou po běžně dostupné přírodní látce. Má prý obrovskou sílu. Jde o vitamín C, jehož dávky aplikují doktoři přímo do žíly. V rámci léčby se podání vitamínu tímto způsobem provádí v některých onkologických centrech. Použití těchto léčivých infuzí schválil lékový ústav. Studie potvrzují, že tímto způsobem se dají léčit i další onemocnění.

Rakovina si nevybírá

Nebezpečné onemocnění může postihnout kohokoliv. Zasáhne do života člověka a vše převrátí vzhůru nohama. Rakovina ovlivní fyzické i psychické zdraví. Podle odborníků dokáže právě vitamín C bojovat i s těmi agresivnějšími rakovinnými buňkami, které jsou zodpovědné za růst a vznik metastází v lidském těle. 

Vitamín C se jeví jako skvělý doplněk i při klasické léčbě rakoviny - chemoterapii. Potlačuje návrat nádoru. Lékaři si pochvalují, že vitamín C je levný, netoxický a lehce dostupný.

Zbraň jménem vitamín C

Zázračný lék je běžně dostupný v každé lékárně jako výživový doplněk. Samozřejmě ho ale naše tělo může přijmout i z některých potravin. Podle výzkumů ukázal vitamín C až desetkrát větší sílu než jeden z experimentálních onkologických léků. Dokáže totiž vyhledat kmenové rakovinné buňky a zabránit procesu, který se nazývá glykóza a je za vše zodpovědný. Tím, že ho vitamín C potlačí, zabrání ničivým buňkám získat energii na přežití.

Už v roce 1987 se ukázala síla vitamínu C. Chemik a nositel Nobelovy ceny zkoumal smrtelně nemocné onkologické pacienty. Některým denně podával 10 g vitamínu C. Za několik let téměř všichni zemřeli, až na třináct z nich. Právě těm byl podáván vitamín C. A co víc...dvanáct z nich nevykazovalo žádné příznaky onemocnění. Studie tedy už tehdy dospěly k závěru, že "céčko" poskytuje ochranu před rakovinou a celkově udržuje lidské tělo zdravé.

Dávkování vitamínu C

Jedna dávka stačí například při prevenci chřipky. Podání je ale nejlepší infuzí. To se pak dostane celá dávka do krve. Pak může působit protiinfekčně, protizánětlivě a antioxidačně. Pokud jde o běžné dávky vitamínu C ze stravy či tablet, do krve se nedostane přes střevní bariéru. Tělo vyloučí vitamín ven, i když ne všechen, žádnou megadávku údajně neudrží. Pro prevenci cévních a nádorových onemocnění se doporučuje koncentrace vitamínu C v plazmě alespoň 0,9 mg/cl, což je denní příjem 100-200 miligramů vitamínu.

Léčba bohužel není vhodná při onemocnění ledvin. Naopak infuze lze využít při prevenci chřipky, při alergiích nebo autoimunitních onemocněních, jako je Crohnova choroba. 

Infuze pojišťovny neproplácejí

Zdravotní pojišťovny infuze vitamínu C neplatí. Jedna dávka pro dlouhodobou léčbu stojí 460 korun, pro jednorázové použití pak 750 korun. Lékaři tvrdí, že už po třech týdnech mohou být vidět výsledky.

Další účinky vitamínu C

Většina z nás zná vitamín C jako preventivní lék proti nachlazení a chřipce. Jeho účinky by měli vlastně ocenit obyvatelé velkoměst, kuřáci, alkoholici, staří lidé a ženy užívající hormonální antikoncepci. Vitamín C je významný antioxidant, přispívá k regeneraci. Podporuje ale také snížení hladiny cholesterolu a krevního tlaku, zlepšuje vstřebávání železa a je důležitý pro tvorbu kolagenu. Dále napomáhá k produkci protistresových hormonů, působí jako přírodní projímadlo, snižuje častost tvorby krevních sraženin a působí preventivně proti virovým a bakteriálním infekcím. Tak na co ještě čekáte? Hurá do lékárny...

Klíčová slova: