Arganový olej je velkým hitem: Dokáže posílit iminutu, ale také zatočit s akné

Arganový olej je skutečným zázrakem
Zobrazit fotogalerii (3)
  |  

O arganovém oleji se odborníci vyjadřují jako o malém zázraku. Zabraňuje totiž stárnutí pokožky, pomáhá s akné, posiluje růst vlasů nebo zlepšuje krevní oběh. Jak docílit podobného efektu?

Arganový olej pochází z Maroka a jedná se o rostlinný olej, který se získává z plodů marockého polopouštního stromu argánie trnitá. Tento produkt byl tradičně používán v gastronomii, kosmetice, ale také při léčbě různých druhů onemocnění. Jakmile ho objevil dnešní svět, stal se arganový olej jedním z nejvíce oblíbených produktů přírodní kosmetiky, a to primárně proto, že v sobě spojuje mnoho účinků najednou.

Velice zajímavá je jedna z metod sběru plodů. Ta se realizuje prostředním koz, které se plody argánie živí. Ty se následně vybírají z jejich trusu. Tato metoda je ovšem nezvyklá, nicméně není pro plody nijak škodlivá.

V rámci kosmetiky je to především přirozená hloubková hydratace a výživa pro pokožku a vlasy nebo také odstraňování příznaků stárnutí pleti, jako jsou vrásky. V rámci gastronomie je pak kulinářská varianta tohoto oleje nejen velice chutná, ale také vysoce účinná v rámci boje proti zvýšenému cholesterolu, nadměrnému krevnímu tlaku či prevenci proti srdečním, cévním a dokonce i rakovinným onemocněním. Z Maroka se v dnešní době rozšířil do celého světa.

V obecné rovině ho můžeme rozdělit na dva druhy, které se liší především způsobem výroby. Ty jsou kosmetický a kulinářský. Oba se vyrábí trochu jinak a kromě toho se také liší vůní, zabarvením, ale též obsahem účinných látek.

Proč je tak zdravý?

Odpověď je poměrně jednoduchá. Obsahuje totiž obrovské množství omega-6 mastných kyselin, které pozitivně působí na proces stárnutí. Kromě toho obsahuje také kyselinu linolovou, kterou si lidské tělo není schopno vytvořit samo. Tocopherol (vitamín E) a polyfenoly (antioxidanty) mají zase protizánělivý účinek a chrání buňky.

Dostat z plodů 1 litr oleje dá marockým ženám skutečně hodně práce. Berberské ženy na něj musí pracovat až 20 hodin, jelikož se jedná o velmi náročnou a zdlouhavou práci.

Arganový olej se získává z plodů arganových stromů, a to ve chvíli, kdy plody padají. Následně se sbírají a suší, přičemž se odstraní jejich dužina, aby zůstal pouze čistý olej. Odborné odhady hovoří, že se ročně vyrábí asi jen 3-4 milionů litrů arganového oleje, což je dostatečné vysvětlení pro jeho vysokou cenu. Jako porovnání můžeme uvést, že takového olivového oleje se ročně vyrobí 2,8 miliardy litrů.

Zázračný pro pokožku, ale i vlasy

Tento druh oleje totiž dokáže poskytovat vitalitu a také pružnost. Těhotné ženy si ho mohou vmasírovat do pokožky, aby zabránily striím. Olej také chrání před slunečním zářením a zmírňuje onemocnění kůže, jako je akné, suchý ekzém nebo různé vyrážky. Fytoestrogeny, které arganový olej obsahuje, působí proti předčasnému stárnutí a také zabezpečují hladkou a pevnou pokožku.

Pomoc se prostřednictvím něj ale dostává také vlasům, kterým dává intenzivní vlhkost. Mimo to také zmírňuje jejich vypadávání a posiluje vlasové kořínky. Pokud chcete podpořit růst vlasů, pak si do nich olej vmasírujte 1-2 týdně. Je možné ho také používat jako kúru na suché konečky, doporučuje se nechat působit přes noc a ráno důkladně umýt vlažnou vodou.

Pár kapek arganového oleje můžete úplně v pohodě přidat do vašeho standardního šampónu na vlasy, kondicionéru nebo masky. Pokud ho budete pravidelně používat, pak se můžete těšit na to, že vaše vlasy budou silné, zdravé a také lesklé.