Horečka může být pomocníkem. Nesnažte se ji za každou cenu snižovat hned

Proč bychom neměli horečku srážet hned?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Rád je nemá bezesporu nikdo. Horečky, které se občas ještě spojí se zimnicí a bolestmi svalů, jsou hodně nepříjemné. I přesto je ale dobré dát horečce šanci a nesnižovat ji hned. Je totiž smysluplnou obrannou funkcí organismu.

Je ale třeba si dát pozor na opakované zvyšení teploty. To totiž může v poukazovat na různé nemocnění. Na mysli máme především trable se štítnou žlázou, rakovinou nebo také různé tropické choroby. V podobných případech je velmi nutné vyšetření lékařem. Určitě není rozumné zvyšování dávky jednotlivých léků.

Teplota, která přesahuje 39 stupňů, představuje pro naše tělo velmi velké břemeno a může to způsobit poškození důležitých tělesných funkcí. Užít předepsanou dávku léku na snížení teploty se doporučuje jen maximálně dvakrát až třikrát týdně. Pokud to ale nestačí, pak rozhodně není dobré zvyšovat si dávku, naopak by se měl co nejrychleji vyhledat lékař. To samé platí v případě, že těžkosti po uplynutí 24 hodin neustupují.

Horečky jsou u dětí běžné

Mluvíme ale o horečkách, které překračují teplotu 38,5 stupňů. Proto, abychom nezasáhli do přirozené obranné funkce, bychom neměli sahat po lécích příliš brzy. Za něčím podobným totiž není třeba vždy hledat něco vážného, zvýšená teplota často během druhého dne sama klesne.

Ve výjimečných případech se u dětí ve věku 6 měsíců až pěti let vyskytují i horečkové křeče, při kterých je důležité především zachovat klid. Ve většině případů tato údalost totiž proběhne bez problémů, i přesto se ale bezesporu doporučuje vyhledat lékaře.

Pravidelné měření teploty

Tělesnou teplotu měřte pravidelně, podle toho, jaký máte teploměr - v podpaždí, v ústech, v konečníku, v uchu nebo na čele. Přihlížejte k tomu, že na různých částech těla je výsledek měření jiný - pod paždí většinou naměříme o 0,5 až 1,0 stupně nižší hodnotu. Obcně u dětí se doporučuje teplotu podpaždí neměřit.

Jelikož se naměřené hodnoty teploty těla během dne mění, je vhodné měřit teplotu pravidelně. Nejvyšší teplota bývá zpravidla ve večerních hodinách, nejnižší pak v noci. U dětí bývá zase vyšší teplota hlavně těsně po probuzení.

Nejspolehlivější, i když nejméně příjemné, je určitě měření teploty v konečníku. Špička teploměru se potře vazelínou a zavede do konečníku, a to asi do hloubky okolo 1,5 cm. Teplotu u dětí ovšem můžeme měřit také v uchu. Uvědomte si ale fakt, že naměřená hodnotu bude v rámci porovnání s rektálním měřením zhruba o 0,5 stupně nižší. Obecně platí, že s digitálním přístrojem se k výsledku dostaneme přeci jen rychlejší cestou.

Obecně v období, kdy má dítě, ale klidně i dospělí horečku, je třeba dodržovat pár zásad. Pokud se potíte v posteli, je velmi důležité dostatečně v místnosti větrat. Obecně by se člověk neměl moc oblékat, ale jen lehce. Podstatné je také dostatečné podávání vlažných tekutin. Člověk by se neměl nutit do jídla za každou cenu, pokud ale chuť k jídlu má, pak je třeba volit jídlo, které je lehké a dobře stravitelné.