Nepříjemné a ošklivé: Jak bojovat s oparem na rtu?

Jak urychlit léčbu? Čtěte více...
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Stále jste ve stresu, nemůžete si dovolit na chvíli vydechnout. Důsledkem toho je pak nepříjemná infekce na rtu, která se vám ale vůbec nehodí do plánu. Tím spíš, když je v plánu rande, pracovní pohovor nebo v podstatě jakékoli společenské setkání. Jak se tedy poprat s oparem?

Jde o jednu z nejrozšířenějších infekcí ve světě, přesněji o Herpes simplex virus (HSV). Opravdu nepříjemná infekce, která, když se jednou dostane člověku do těla, už tam navždy zůstane. Ukládá se v latentní fázi do nervových ganglií. Při oslabené imunitě je to navíc hračka. Stačí, aby přišel stres či aby vás někdo vylekal, a opar je na světě.

Počáteční příznaky

Ze začátku máte jen pocit nepříjemného svědění. Tím spíše si začnete rty olizovat či okusovat, a to je špatně. Už další den se začnou objevovat puchýřky a to znamená, že je opar zduřelý. Takže vás to pálí, svědí a kolikrát i bolí.

Po několika dnech puchýř praskne a začne vysychat. Jakmile se začne tvořit strup, tak jde o poslední fázi. Ovšem celá záležitost trvá okolo 10 dní trápení. My pro vás máme několik rad, jak si to celé odlehčit.

Nesahat!

Jako první důležitá informace je rozhodně na opar nesahat. Nesnažte se ho jakkoli propíchnout, vymáčknout nebo seškrábnout. Zavaříte si tím na bakteriální infekci. Opar pak začne mokvat a začne se na něm tvořit až žlutobílá krusta a může vám tak zůstat i jizva. Samozřejmostí je v době infekce vyhýbat se líbání či společnému užívání příborů, ručníku, hrnků, balzámů na rty a podobných věcí.

Zásoba zubních kartáčků

Svůj starý kartáček budete muset vyměnit za nový hned, jak ucítíte nepříjemné svědění ohlašující příchod oparu. Ten okamžitě vyhoďte a až opar zmizí, opět si pořiďte nový. Zubní kartáčky jsou totiž vhodným místem pro přežití viru, když ho nevyhodíte, hrozí tak další infekce.

Zázračný led

Při pocitu přicházejícího oparu může pomoci obyčejný led. Ten může zastavit propuknutí oparu, když se infekce podchytí včas. Takže pokud na opary trpíte, poznáte, kdy je ten správný čas. Ledový obklad stačí přiložit na dané místo, které svědí. Při propuknutí oparu lze led také využít. Zmírní bolest a zkrátí dobu hojení. Ideální je led dát do sáčku a ten přiložit na infikované místo.

Babské vychytávky

Říká se, že od oparu nám dokáže ulevit obyčejné mléko, a to užíváním zvenčí místo proléváním těla zevnitř. Vezměte si například odličovací tampónek, ten nechte mlékem nasáknout a přiložte na opar. Když zvládnete podchytit opar ještě před vytvořením puchýře, urychlíte tak jeho hojení a zkrátíte tím dobu léčby.

Lékořice dělá divy

Málokdo ji má v oblibě, ovšem v případě oparu na rtu jsou kořeny rostliny lékořice skvělou vychytávkou. Lékořice obsahuje kyselinu glycyrhizinovou, která dle vědců dokáže zabíjet virové buňky, jež mají opar na svědomí.

Použít můžete lékořicový prášek, který se smíchává s přírodním margarinem nebo s vazelínou, aby vznikla mast vhodná pro užívání na postižené místo oparem, či klasický černý pendrek. Není ovšem dobré ji užívat delší dobu.

Klíčová slova:
rty