Období chřipek přichází. Nemoc může být nebezpečnější, než se zdá. Jak se bránit?

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Podzim je tu. Horké letní dny vystřídala sychravá rána. Pro někoho zpráva příznivá, pro někoho méně. Změna počasí však nese možné důsledky, které mohou zasáhnout každého. V prvé řadě všemožné nemoci – nachlazením počínaje, horečkou a chřipkou konče. Jak se proti nebezpečné nemoci bránit?

Chřipkou se každý rok v České republice nakazí až pět procent dospělé populace. U dětí je toto číslo ještě vyšší. Ačkoliv se zdá, že nemoc žádné větší nebezpečí nepřináší, není tomu tak. Pokud chřipku správně neléčíme, může vyústit v chorobu mnohem závažnější – například v zápal plic. I v případě, že chřipce vzdorujeme zdárně, doba léčby se pohybuje kolem deseti dnů. Nemoc samotná se projevuje jednak symptomy provázejícími běžné nachlazení – rýma, bolest v krku, kašel, jednak bolestmi svalů, horečkou, někdy se můžou dokonce objevit i dýchací obtíže.

Ačkoliv je chřipku možné vyležet, není pochyb o tom, že lepší je vyhnout se jí zcela. Jak na to s přicházejícími sychravými dny? Zkuste se řídit těmito základními radami.

Za tmy do práce, za tmy z práce

Ze všeho nejdůležitější je dobře se při boji s chřipkou vyzbrojit. A to pomocí silné imunity. Na té můžete pracovat po celý rok. Samozřejmě je nezbytné zásobovat tělo vitamíny. Nejlépe těmi přirozenými. Pokud s prvními podzimními dny navštívíte lékárnu a vykoupíte zásoby vitamínu C, moc tělu neprospějete. Lepší je vypít ovocný koktejl či posvačit zeleninu. Rovněž vám prospěje jíst ryby, které obsahují nenasycené mastné kyseliny. A v souvislosti s výživou je ještě důležité zmínit, že by člověk měl dostatečně doplňovat tekutiny. Dva litry tekutin denně jsou minimem, vodu kombinujte s bylinkovými čaji, pokud vás začne škrábat v krku, skvělým pomocníkem je vývar z nastrouhaného zázvoru s medem.

Tělu rovněž velmi prospějete správným pohybem. Běžte si zaběhat, buďte hodně venku, na čerstvém vzduchu. Pokud nemáte čas nebo chuť na dlouhé procházky, navštivte saunu či absolvujte jinou proceduru, při které se střídají teploty – vybudujete si pevnou obranyschopnost, která je v boji s chřipkou tím nejdůležitějším. Rovněž se nedoporučuje příliš vytápět vnitřní prostory. Přes den udržujte teplotu na maximální teplotě 22 stupňů, v noci se ji pokoušejte snížit na 18. A všechny prostory několikrát denně vyvětrejte.

Procházky na čerstvém vzduchu jsou však vhodné ještě z jednoho důvodu. Jelikož se dny zkracují a brzy bude platit ono "za tmy do práce, za tmy z práce", snadno můžete upadnout do špatných nálad. A pošramocená psychika vám v boji s nemocemi rozhodně nepřidá.

Hlavně vše nezahodit!

S tím souvisí, že především na podzim byste si měli umět dopřát dostatečné množství spánku a dalšího odpočinku. Kvalitní spánek je v boji s bacily chřipky nedocenitelný. Ale i jiné formy odpočinku vašemu tělu prospějí. Podívejte se na televizi, pusťte si muziku, přečtěte si knihu. Vyhraďte si denně hodinu dvě na pouhé relaxování. Určete si každé ráno hranici, kdy vypustíte všechny myšlenky na povinnosti.

Všechny předchozí kroky by nebyly k ničemu, kdyby člověk nedodržoval základní hygienické poučky. Je třeba mýt si dostatečně často ruce, před každým jídlem, po použití toalety, ale i poté, co přijdeme zvenčí.