Kardiovaskulární onemocnění jsou nejčastější příčinou smrti diabetiků. Umírá na ně více než polovina z nich

Nemocní lidé o problémech často vědí, ale neřeší je
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kardiovaskulární onemocnění představují jednu z hlavních příčin úmrtí diabetiků. Pacienti s cukrovkou mají třikrát vyšší riziko infarktu myokardu a čtyřikrát vyšší riziko mrtvice. Většině kardiovaskulárních příhod však lze předcházet. Důležitá je životospráva – pozitivní ovlivnění klasických rizikových faktorů, jako je kouření, obezita, vysoký cholesterol a vysoký tlak – ale také vhodná antidiabetická léčba. 

Nebezpečí diabetu spočívá hlavně v tom, že se málokdy objevuje samostatně. Diabetici se často potýkají i s nadváhou, vysokým krevním tlakem nebo vysokou hladinou cholesterolu. Všechny tyto rizikové faktory pravděpodobnost onemocnění srdce a cév násobí, a proto se u diabetiků kardiovaskulární onemocnění objevují mnohem častěji než u zbylé části populace. Pacienti s diabetem jsou vystaveni dvakrát až šestkrát vyššímu riziku úmrtí na srdečně cévní onemocnění než osoby, které diabetem netrpí.

Může přijít kdykoli

Diabetes 2. typu, pokud není intenzivně léčen, provází vysoká hladina krevního cukru, která  může poškozovat stěny cév. Kvůli tomuto poškození se v cévách ukládají tukové částice, cévy se zužují a snižuje se v nich průtok krve. Vysoká hladina cukru v krvi může také být příčinou tvorby krevních sraženin. Pacienti s diabetem by si měli uvědomit, že vysoké riziko kardiovaskulárních onemocnění trvá i v případě, že mají hladinu krevního cukru pod kontrolou.

Pokud se řekne kardiovaskulární onemocnění, řada lidí si představí infarkt myokardu nebo cévní mozkovou příhodu (mrtvici). U diabetiků se ale také velmi často objevují selhání srdce a ischemická choroba dolních končetin. Právě ta je důvodem, proč u diabetiků dochází až 40x častěji k amputacím dolních končetin. 

Výskyt kardiovaskulárních komplikací významně zhoršuje kvalitu života pacientů, ale také přináší zvýšené léčebné náklady. Důležité proto je, aby diabetici riziko kardiovaskulárních komplikací konzultovali se svým lékařem, dodržovali předepsaná režimová opatření i předepsanou antidiabetickou léčbu.

Úprava životního stylu

Základem léčby nemocného s nejčastějším typem diabetu, který je spojen s největším rizikem kardiovaskulárních chorob, tj. s diabetem 2. typu, je včasná komplexní léčba diabetu i přidružených rizikových faktorů. Lékaři dnes mají k dispozici moderní léky, které umí kontrolovat jak vysoký tlak, tak poruchy metabolismu tuků a cukrů. Nezbytná je však pacientova motivace ke zlepšení životních návyků a jejich dodržování.

Především kuřáky je nutné motivovat k zanechání kouření, které významně zvyšuje riziko cévních komplikací diabetu. V dietním režimu je třeba se soustředit na změnu stravovacích návyků a redukci hmotnosti u obézních diabetiků. Důležité je nezapomínat na pravidelný pohyb.

"Velkým pokrokem v léčbě diabetu 2. typu jsou některé léky ze skupiny GLP-1 antagonistů, které kromě účinné léčby diabetu dokáží významně snížit i riziko úmrtnosti na kardiovaskulární onemocnění. To je něco, co se pro diabetologa téměř rovná zázraku. Podmínkou ovšem je, aby byl pacient dobře edukovaný a spolupracoval," komentuje současné léčené možnosti diabetiků prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA, prezident Diabetické asociace České republiky, přednosta Interní kliniky 2. LF UK a FN Motol.

Vědí to, ale neřeší

Podle nejnovějšího průzkumu mezi pacienty s diabetem 2. typu z května tohoto roku prevenci kardiovaskulárních onemocnění řeší jen jeden ze tří set diabetiků. A to přesto, že si polovina dotázaných riziko této nebezpečné komplikace diabetu uvědomuje.

Účinnost každé léčby však závisí na zodpovědném přístupu pacienta. Je důležité, aby se diabetici sami zajímali o své zdraví, pravidelně se u svého lékaře informovali o nových možnostech léčby a dodržovali jeho doporučení.