I čaj se dá pít špatně. Nesprávné louhování způsobuje negativní vliv na zažívání

Čaj je v našich končinách velmi populární, o tom není sporu. Pravdou ale je, že i z toho nejzdravějšího čaje na světě se dá udělat nápoj, který může poměrně negativně působit na náš organismus. Stačí k tomu navíc poměrně málo.

20.03.2019 - 15:00  
I pití čaje se může dělat špatně
Zobrazit fotogalerii (3)

Ceremoniály a rituály, které jsou někdy spojené s přípravou čaje, nejsou jen divadlem pro zvídavé oči hostů, mají i poměrně pragmatické důvody. Pokud se čaj pije pomalu, má to za následek celkové uvolnění těla i duše a také pozitivní vliv na ranní nevolnost.

My ale spíše známe notorické a hektické dopoledne, kdy se snažíme čaj připravit co nejrychleji. Díky tomu přicházíme o pomyslnou pohodu a také o jeho maximální účinek, který se spěchem a nekvalitní přípravou velmi snižuje.

Louhujte s rozumem

Určitě znáte z vašeho okolí osoby, které si klidně nechají sáček čaje nebo čajové lístky v hrnku nebo konvici po celou dobu pití. To ale není zrovna dobrý nápad a takový čaj rozhodně není zdravý. Uvolňují se do něj sice látky, ovšem prospěšné jen na začátku, později pak úplně všechny, a tudíž i ty, které moc prospěchu nenadělají. O tom, že chuť také nebude příliš atraktivní, ani psát nemusíme.

Co s vylouhovanými lístky?
Je obecně poměrně velká škoda se lístků zbavovat. V Číně dokonce někteří lidé lístky po vylouhování sní. Domnívají se totiž, že jejich konzumací získají další zdravotní benefity. Každopádně ale podobný způsob nelze doporučit osobám, které mají problémy se žaludečními vředy a nebo srdečními onemocněními. Úplně bez debat je třeba se něčemu podobnému vyhnout, pokud jste kojící nebo těhotná žena.

Samozřejmě nastává zásadní otázka typu: "Jak dlouho se vlastně má čaj louhovat?" Odpověď ale nelze jednoznačně poskytnout, protože silně záleží na druhu čaje a také na osobních preferencích. Někdo má totiž spíše raději slabší čaj, další skupina si ale zase libuje v pořádně silných čajích. Univerzální rada tak neexistuje.

Na druhou stranu se ale dá s klidem uvést, jak dlouho by se naopak čaj neměl louhovat. U většiny čajů je totiž k nalezení údaj o době louhování, ta zpravidla nepřekračuje dobu 4-6 minut. Katastrofálním příkladem budiž louhování po dobu třeba 20 minut nebo se klidně najdou i tací, kteří si sáček nebo lístky čaje nechají v nádobě po celou dobu pití.

Díky podobnému způsobu přípravy ale čaj ztrácí svou typickou chuť a nálev má kvůli tomu také nepopsatelnou barvu. Do nápoje se navíc uvolní i mnohem více látek, a to klidně i těch, které pro naše tělo nejsou zrovna žádoucí. Podobně připravený čaj může mít pro citlivější jedince negativní vliv na zažívání.

Čaj a závislost na něm

Většina minerálů se ve vodě rozpouští opravdu snadno. Platí tudíž jednoduchá přímá úměrnost - čím více čajových lístků do šálku dáme, tím více bude látek obsažených v samotném čaji. Nejvíce nás v tomto případě zajímá kofein a tanin. To jsou totiž látky, které se obecně řadí mezi nejrozšířenější lehké drogy.

Tyto dvě sloučeniny dodají čaji nejen jeho typickou tmavou barvu a hořkost, proto nejsou tělu zrovna úplně prospěšné. Nedoporučuje se tak pít příliš mnoho silných čajů. Zásadním prvkem přípravy dobrého čaje je také kvalita vody. Jeho chuť ale může hodně ovlivnit také nevhodné nádobí. Keramické šálky a konvičky by měly být nedílnou součástí každého správného fanouška čaje.

Nervová soustava dostane zabrat

Pro jeho přípravu je naopak zcela nevhodný skleněný termošálek, který je tvořen dvěma skleněnými stěnami a vakuem. Důvodem je fakt, že nálev s lístky nepřirozeně dlouho udržuje ve vysoké teplotě, a tím trpí čaj nejen na chuti, ale i na nutričních hodnotách.

Silný nálev u některých typů čaje má významný vliv na kardiovaskulární systém i na nervovou soustavu těla. Pro osoby se zvýšeným alkoholem v těle může takový nápoj způsobit zvýšený krevní tlak, ovlivní také funkci ledvin a neúměrným způsobem je zatíží.