Velikonoční vejce: Jsou zdravá a kolik týdně bychom jich maximálně měli sníst?

Vejce jsou zdrojem zdravých látek, které přispívají ke zdraví
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Je to otázka málem jak z Hamleta - jíst, či nejíst vejce několikrát týdně? Neublíží nám obsah cholesterolu v nich? Jestliže i vy přemýšlíte, jak často byste měli vejce konzumovat, nabízíme vám zajímavé čtení, které vás možná překvapí.

S blížícími se Velikonocemi bude spousta lidí řešit problém, co s vykoledovanými vejci. Připravit z nich pomazánku, nebo jen tak sníst s krajícem chleba namazaným máslem? A není to náhodou už moc cholesterolu, co se dostane do těla? Co na to naše žíly a cévy?

Strach z konzumace vajec není opodstatněný. Dřívější studie sice tvrdily, že by se vejce neměla jíst častěji než dvakrát týdně, ale ty jsou v současné době již překonané. Naopak bylo vědci zjištěno, že slepičí vejce jsou zdravá a měla by být do našeho jídelníčku zařazována co nejčastěji.

Vejce zlepšují koncentraci

Ten, kdo má vejce ve velké oblibě, bude určitě potěšen informací, že vejce mají v bílku a v žloutku vysoký obsah plnohodnotných bílkovin a dokonce že obsahují pro člověka všechny nezbytné aminokyseliny ve velmi příznivém poměru. Světová zdravotnická organizace nechala vypracovat studii, v níž se uvádí, že vaječná bílkovina má nejvyšší stravitelnost, což se pozitivně projevuje na zdraví. Cenné látky ve žloutku stimulují mozek a zlepšují jeho koncentraci.

Proto by měla být slepičí vejce pravidelnou součástí jídelníčku žáků i studentů a všech duševně pracujících. A nejen to. Díky lehce stravitelné bílkovině jsou vejce důležitou potravinou také pro sportovce a pro ty, jež pracují fyzicky.

Dobrý, nebo špatný cholesterol?

Vejce cholesterol obsahují, o tom nelze pochybovat, protože ho potřebuje zárodek, který by se v nich normálně po oplození vyvíjel. Jedná se však hlavně o HDL cholesterol, jenž brání usazování cholesterolu v tepnách, má na svědomí jeho návrat zpátky do jater a který je nezbytný také pro správné fungování hormonálního systému. I z tohoto důvodu není třeba mít obavy z konzumace vajec. Cholesterol v tepnách mimo jiné stojí za rozvojem aterosklerózy, která má přímou souvislost se vznikem mozkové mrtvice nebo infarktu myokardu.

Vejce obsahují také vitamíny A, B1, B2, B6, B12, D, E a K, lipidy, zejména fosfolipidy s vysokým obsahem nenasycených kyselin, a to včetně omega-3 mastných kyselin, které jsou dobré pro činnost kardiovaskulárního systému a chrání cévy před jejich kornatěním.

Zdravé kosti díky vejcím
Vaječný žloutek obsahuje i vitamín D, jenž společně s vápníkem přispívá ke zdravějším a pevnějším kostem a chrání tělo před osteoporózou, případně i vznikem jiných onemocnění. Není tedy vůbec na škodu si vejce dopřát.

Pokud si dopřejete denně 2 až 3 vejce společně se zeleninovým salátem, uděláte pro své tělo daleko lépe, než když je naservírujete s prorostlým bůčkem. Ten by vám totiž cholesterol mohl zvýšit. Nejstravitelnější jsou vejce připravená na hniličku. U nich však může hrozit nákaza salmonelou stejně jako z nedostatečně propečeného volského oka. Z tohoto důvodu vycházejí nejlépe vejce vařená.