Včely závislačky. Nikotin obsažený v pesticidech na ně působí stejně jako na lidi

Včelám chutná nejenom med
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Obrázek včely s cigaretou je tak maximálně na nějaký žertovný pohled. Realita šokuje mnohem víc. Něco, co působí, jako nevydařený vtip, je popravdě velmi nebezpečný přírodní jev. Jak chemické postřiky obrací faunu a flóru naruby?

Syndrom zhroucených včelstev. Tímto termínem vědci označují jev, kdy včely dělnice ve velmi krátkém časovém horizontu opustí úl a nechají královnu osamocenou. Nejde o to, že by snad královna trpěla díky samotě v úlu nudou, ale spíše tento jev neblaze “prospívá” celému ekosystému. Proč?

Jako závislý na cigaretách

Podle některých vědců jsou na vině chemické látky, které se začaly vyrábět v osmdesátých a devadesátých letech jako náhrada jiných pesticidů. Neonikotinoidy, jak už jejich název napovídá, obsahují podobné látky jako cigareta. Vědci se tak domnívají, že právě nikotin způsobuje u včel závislost. Evropská unie se rozhodla včely chránit tím, že použití “nikotinového” postřiku v roce 2013 zakázala.

Dobré včely se vracejí

Ohrožení včel došlo tak daleko, že letos v dubnu bylo nařízeno další omezení venkovního použití všech tří druhů neonikotinoidů. Důvodem je zaznamená závislost včel a čmeláků. Dobře ilustované je to na příkladu, kdy máme včely, které se s tímto pescitidem nepotkaly. Ty se většinou lákadlu "nikotinové květinky" vyhnou.

Rozdíl je však u včel, jejichž sosáčky neodolaly. Je přesně vypozorované, že tento druh se s oblibou vrací. Začnou tedy opylovávat květiny s pesticidem, kde jsou stopy nikotinu.

Problém je, že se tímto způsobem pouští do už opylované květiny. Ohrožují tak doslova celý ekosystém, a proto musely úřady celou situaci neprodleně řešit. Ze zprávy, která má komický potenciál, by se v širším důsledku mohla stát katastrofa.

Domino efekt

Ohrožení ekosystému by spočívalo v tom, že ubývání hmyzu, který opyluje, zásadně ovlivní produkci potravin a hlavně těch, které se pěstují na komerční prodej. Až 90 procent potravin je závislých na včelách. Uhynutí nebo závislost jen na květech s nikotinovým pesticidem by mohl zásadně pozměnit celkovou produkci potravin.

Bez opylování však trpí i rostliny, které nebudou mít plody. Pesticidy také neblaze ovlivňují úbytek ptactva, protože na základě častých postřiků vymírá hmyz, který je pro ptáky potravou. Dominový efekt tedy nepřináší žádná pozitiva kromě rychlého a strojového zemědělství, který v důsledku ničí celý přirozený ekosystém naší planety.

Nejbizarnější domácí mazlíčci. Fretka ani hadi už nejsou v módě, teď letí tahle zvířátka. Více čtěte zde.
Klíčová slova:
EU