V českých nemocnicích přibývá dětí s novým postcovidovým symptomem. Poškozuje srdce i cévy

Děti, které vykazují příznaky PIMS-TS, musí být léčeny okamžitě
  |   názor

S původními variantami koronaviru a dokonce i s jeho novými mutacemi se pojí hned několik příznaků, které se u tohoto typu nákazy často vyskytují, a které již většina z nás dobře zná. Existuje ale i jeden symptom, který se vyskytuje u těch nejmenších a může být velmi nebezpečný.

Jedná se o PIMS-TS, multisystémovou zánětlivou odpověď na nákazu virem covidu.

Tento nepříjemný a potencionálně velmi nebezpečný symptom nemoci se projevuje podobně jako některé druhy ostatních vážných a potencionálně fatálních onemocnění, mezi které patří meningitida a sepse, jak informuje Royal College of Paediatrics and Child Health (RCPCH), organizace, která se zabývá zdravím dětí.

Tento problém je stále velmi vzácný, podle RCPCH je jím ovlivněno pouze 0,5 % dětí. Nicméně je ale potřeba vědět, jak přesně se tento zánětlivý symptom na dětech projevuje, protože často vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.

Po nákaze covidem začne náš imunitní systém s virem bojovat, někdy ale může imunitní systém s nemocí bojovat tak intenzivně, že to začne způsobovat zdravotní komplikace. Přesně tak vzniká u dětí covidový symptom PIMS-TS.

V tomto případě může intenzivní reakce imunitního systému na nákazu zvýšit zánětlivost v těle do takové míry, že může poškodit cévy, srdce a dokonce i způsobit smrt.

Mezi příznaky tohoto zdravotního stavu, na které je potřeba si dávat pozor patří:

  • průjem
  • vyrážka
  • zvracení
  • bolesti břicha
  • studené ruce a nohy
  • začervenalé oči

Pokud tedy na svém dítěti pozorujete jakýkoliv z těchto symptomů, co nejrychleji se obraťte na svého lékaře.

V Česku za poslední týdny přibyly nové případy dětí s tímto symptomem, jak informovaly Seznam Zprávy. „Celkový počet evidovaných dětí s PIMS-TS v České republice se blíží ke 300. Průběžně je u nás v posledních týdnech hospitalizováno jedno až tři děti s podezřením na tento syndrom,“ uvedla profesorka Pavla Doležalová, která působí na pediatrické klinice dědičných poruch metabolismu VFN a 1. LF UK.

„Výskyt nyní po poslední vlně opět stoupá, ale nadále se jedná o velmi vzácnou komplikaci,“ dodala lékařka.

Zdroj: Royal College of Paediatrics and Child Health, Seznam Zprávy

KAM DÁL: Omikron: Toto jsou jen zdánlivě nesouvisející příznaky nákazy.

Klíčová slova: