Infarkt a mrtvice: Můžete se jim vyhnout úpravou jídelníčku, zásadní je vitamín K. Kde ho najdeme?

Vědci zjistili, že jídelníček bohatý na vitamín K snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění až o 34 %
 

Kardiovaskulární choroby jsou hlavní příčinou úmrtí na světě. Každoročně si vyžádají přibližně 17,9 milionů životů. Podle světové zdravotnické organizace jsou více než čtyři z pěti úmrtí způsobena konkrétně infarktem a mrtvicí. Nová studie zjistila, že vitamín K je skvělým pomocníkem v prevenci těchto onemocnění. Víme, v jakých potravinách ho hledat.

"Kardiovaskulární onemocnění" je zastřešující termín pro onemocnění postihující srdce a cévy. Tato onemocnění mohou mít mnoho příčin, vědci se ale domnívají, že určité potraviny by mohly riziko těchto nemocí výrazně snížit

Vědci zjistili, že jídelníček bohatý na vitamín K je úzce spojený se sníženým rizikem určitých kardiovaskulárních onemocnění, a to až o 34 %.

Studie, která je původem tohoto zjištění a je publikovaná v lékařském časopise Journal of the American Heart Association, zkoumala data od více než 50 000 jedinců.

Existují dva druhy vitamínu K:

  • Vitamín K1: Nachází se především v zelené listové zelenině a rostlinných olejích.
  • Vitamín K2: Nachází se v mase, vejcích a fermentovaných potravinách.

Tým vědců zjistil, že účastníci studie s nejvyšším příjmem vitamínu K1 měli o 21 % nižší pravděpodobnost, že budou hospitalizováni s kardiovaskulárním onemocněním.

Jedna z výzkumnic Nicola Bondonnová v tiskové zprávě uvedla následující: „Současné dietní pokyny pro konzumaci vitamínu K jsou obecně založeny pouze na množství vitamínu K1, které by člověk měl konzumovat, aby zajistil, že se jeho krev může srážet.

Existuje však stále více důkazů, že větší příjem vitamínu K (tedy nad rámec současných pokynů) nám může poskytnout potřebnou pomoc s prevencí kardiovaskulárních chorob.

K úplnému pochopení toho, jak přesně nám vitamín K pomáhá s prevencí kardiovaskulárních chorob v našem těle, je zapotřebí více výzkumného materiálu.

Zatím ale věříme, že vitamín K funguje tak, že nás chrání před usazováním vápníku v hlavních tepnách těla, což by později mohlo vést k cévní kalcifikaci."

Srdeční onemocnění popisuje řadu stavů, které postihují srdce, patří mezi ně:

  • Onemocnění cév
  • Problémy se srdečním rytmem
  • Srdeční vady, se kterými jste se narodili
  • Onemocnění srdeční chlopně
  • Onemocnění srdečního svalu
  • Srdeční infekce

Mezi běžné příznaky a příznaky tohoto onemocnění patří:

  • Bolest na hrudi, napětí, tlak a nepohodlí
  • Dušnost
  • Bolest, necitlivost, slabost nebo chlad v nohou nebo pažích (pokud jsou cévy v těchto částech těla zúžené)

Zdroj: Express

KAM DÁL: Jídelníček, který může zlepšit funkci ledvin. Jaké potraviny zařadit?