Kopřivka nemusí být tak neškodná, jak si myslíme. Je lepší se jí vyhnout

Kopřivku jako reakci na sluneční svit nebo kontakt s vodou asi tak často nečekáme. Přesto se objevuje...
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Kopřivka se objevuje u lidí každého věku - od kojenců až po seniory. V životě se s ní setkalo mnoho z nás, ale většinou nebývá vyrážce věnována velká pozornost, zdá se být pouze nepříjemná, ale ne nebezpečná. Ale je to opravdu tak? Co když ale nemizí? Čím je způsobena a jak se jí vyvarovat?

Jako děti jsme mívali více či méně často kopřivku - tedy vyrážku někde na těle, kterou se ale většinou nikdo moc nezabýval. Mohla být po jahodách, když se sušilo seno nebo prostě jen tak, bez příčiny, kterou by někdo odhalil. V takových případech se samozřejmě jednalo většinou o alergii, s níž si naši prarodiče a často ani rodiče tehdy příliš těžkou hlavu nedělali. Ona ale zdánlivě obyčejná kopřivka umí také pěkně potrápit.

Kopřivka nemusí znamenat jen vyrážku

Samozřejmě, že nejtypičtějším příznakem kopřivky jsou svědivé pupínky téměř kdekoliv na těle. Mohou se objevit jak lokálně, například jen na hrudi, na rukou, na krku a tak dále, ale stejně tak se vyrážka může rovnoměrně rozprostřít po celém těle.

Ani délka trvání není jednoznačně daná, jde o několik dnů, ale i týdnů. Kopřivka, kterou se nepodaří zdolat za šest týdnů, je považována již za chronickou a to už je opravdu problém na dlouhé léčení pod lékařským dohledem.

Poznáte kopřivku?

Pravděpodobně ano, jejím běžným a nejtypičtějším příznakam je právě vyrážka, přičemž jde o svědivé červené nebo bílé pupeny. Mohou být umístěny na těle jednotlivě nebo ve větších skupinách, přičemž se tvoří zarudnutí i otoky postižených míst. Místo pupínků se ale mohou na těle v horším případě objevit i puchýře, nalité buď čirou tekutinou nebo dokonce krví. Ani to ale nejsou jediné možné příznaky kopřivky

Méně známé příznaky

S pupínky si většinou poradíme, počkáme, až zmizí, případně si zajdeme k lékaři pro mastičku. Málokdo ale právě ke kopřivce přiřadí takové příznaky, jako je chrapot, nevolnost, bolest hlavy, nízký krevní tlak, zvýšenou únavu, potíže s polykáním i dýcháním a další. A přesto i tyto jevy mohou znamenat, že se tělo snaží bojovat s „obyčejnou“ kopřivkou. To by měl ale vždy rozhodnout lékař.

Není jen z jídla

Velmi častou příčinou rozvoje kopřivky je alergická reakce na podněty z okolí - na jídlo, prací prášky, alergeny v ovzduší, ale to není všechno. Najdou se i jedinci, kteří takto reagují na chlad, kontakt s vodou, na stes nebo sluneční záření. A ani to samozřejmě není plný výčet možných příčin kopřivky a ne každý její výskyt je jen projevem alergie. Proto bychom neměli návštěvu lékaře ve sporných případech vynechat.

Co s tím?

Jednoduchá rada, která ale v mnoha případech pomáhá, zní: počkat. Zvláště ve chvíli, kdy „svoji“ kopřivku již dobře znáte a víte, že jste ty jahody prostě opravdu neměli jíst, jde o poměrně jistý způsob léčby.

Jestliže jde ale o nepřekonatelné svědění (přičemž vyrážku bychom opravdu neměli škrábat), pomohou lokální masti nebo léky na zklidnění, tak zvaná antihistaminika, která citlivost utlumí a pacientovi se výrazně uleví. Pomoci mohou také kortikosteroidy, které pomáhají takto proti zánětlivým procesům. Ty by ale pacienti měli užívat jen ve skutečně opodstatněných případech.

Když nic nepomáhá

V případě, že je kopřivka chronická, je nutná dlouhotrvající léčba a hlavně důsledné dodržování pravidel, stanovených lékařem. Může se to zdát jako drobnost, ale kopřivka dokáže znepříjemnit život na hodně dlouho. Pokud tedy víte, co je spouštěčem alergické vyrážky ve vašem případě, je dobré se jim velkým obloukem vyhnout. Nic jiného nelze doporučit. Jde zkrátka o disciplínu každého pacienta.

Úleva bez lékaře

Lidé, postižení častějším výskytem kopřivky, již dobře vědí, co v takovém případě dělat. Jistě mají ve skříni vzdušné a nedráždivé oblečení, které je k citlivé kůži ohleduplnější než umělé tkaniny a střihy upnuté na tělo. Doma si můžeme dopřát chladivé obklady a v případě, že se jedná například o reakci na příliš kořeněná jídla, pomůže i pečlivě volená dieta.

Okamžité řešení není

Bohužel ani při veškerých možnostech moderní medicíny nenabízejí lékaři příliš možností k okamžité likvidaci kopřivky. Snažme se proto vyvarovat se jejího vzniku, je to rozhodně lepší, než řešit následky našich prohřešků.

Klíčová slova: