Ledvinová kolika může udeřit kdykoli u kohokoli. MUDr. Drlík vysvětluje, jak se vyhnout velkým bolestem

Doktor Drlík je uznávaným urologem a specialistou na ledviny
 

Zažít silné bolesti, které doprovází ledvinovou koliku, si asi nikdo nepřeje. Jejím původcem bývají ledvinové kameny, jejichž vzniku lze vhodným životním stylem zamezit. Poznejte mechanismus, kterým ledviny fungují, a naučte se tak včas a efektivně předcházet zdravotním obtížím.

Ledvinové kameny trápí desetinu naší populace. „Přičemž 4x častěji jsou zasaženi muži než ženy. Velký podíl na vzniku ledvinových kamenů má přitom životní styl, který může každý ovlivňovat,“ tvrdí MUDr. Pavel Drlík z urologického oddělení ÚVN Praha.

Jenže vlivem dnešní doby plné nekvalitní stravy, stresového zatížení a zvýšenou konzumací alkoholu ledviny trpí a diagnózu ledvinových kamenů či rovnou koliky si postupně v ordinaci vyslechne více a více pacientů. „Jejich léčba je z velké míry závislá na úpravě stravy a pitného režimu, který ale řada pacientů nedodržuje důsledně. Proto recidiva onemocnění přichází až v 70  % případů.“

Jak poznáte, že se vás kameny také týkají?

Vznik ledvinových kamenů ovlivňuje celá řada faktorů. „Nejrizikovější faktory tvoří nadváha, kouření a přijímání vysokoproteinové potravy. Močové kameny vznikají tehdy, je-li pH moči dlouhodobě příliš nízké.“

O tom, že máte ledvinové kameny, nemusíte nějakou dobu vůbec vědět. Někdy se projeví jako postupně se objevující nepříjemné bolesti. Jindy až v podobě silně bolestivé ledvinové koliky, se kterou většinou musí pacient zamířit rovnou do nemocnice. „Kolika je vyvolána blokujícím stavem odchodu moči z horních do dolních močových cest,“ vysvětluje MUDr. Pavel Drlík. Mezi další příznaky patří pobolívání v bedrech, krev v moči nebo zánět ledvin.

Jak se kamenů zbavit

Pitným režimem a dietním opatřením lze zabránit opětovnému tvoření ledvinových kamenů. „Soubor preventivních a léčebných opatření vzniku ledvinových kamenů se nazývá metafylaxe. Jde mimo jiné o úpravu pitného režimu a diety s eventuálním využitím farmakoterapie k zabránění nebo omezení recidivy vzniku ledvinových kamenů s ohledem na zjištěnou poruchu,“ říká doktor Drlík a vysvětluje, proč je často na vině právě nevhodná strava: „V dnešní době se pokládá za největší rizikový faktor nadbytek kyseliny močové v moči ve formě krystalů, které vytvářejí jádra budoucích kamenů. Vhodnými inhibitory vzniku ledvinových kamenů jsou především citráty a hořčík, které jsou součástí různých preparátů.“

  • Dostatečný příjem tekutin

Jako první je třeba upravit pitný režim. „Pacienti s ledvinovými kameny by měli přijímat minimálně 2 litry tekutin denně a v letních měsících až 3 litry. Při navyšování příjmu tekutin je důležité brát v potaz vlastní tendenci k pocení, teploty, ve kterých se pohybujete, a míru aktivity.“

  • Méně mléčných výrobků i masa

„Pacientům, kteří trpí na ledvinové kameny, doporučujeme restrikci příjmu živočišných proteinů, soli a normální příjem vápníku. Mléčné výrobky je ideální přijímat mezi hlavními jídly. Část vápníku a šťavelanů se tak totiž vysráží ve střevním traktu a odejde se stolicí,“ radí MUDr. Pavel Drlík.

  • Doplňte citráty a hořčík

Pozitivní vliv na boj s ledvinovými kameny mají podle odborníka i některé bylinky, třeba Chanca Piedra. Ta přispívá k udržování normální funkce močové soustavy, činnosti močového měchýře a toku moči. Pomoci vám mohou také citráty„Jsou to soli kyseliny citronové, které mají v lidském organismu schopnost vázat se s vápníkem, snižují jeho koncentraci v moči, a tak mohou pH moči zvýšit. Za příznivých okolností navíc alkalizace může vést k pomalému rozpouštění některých kamenů a zabránit jejich další tvorbě.“

KAM DÁL: Louhování čaje může rozhodit zažívání. Co byste neměli dělat a kdy je čaj opravdu nebezpečný, vysvětluje MUDr. Kohoutek.