Nebezpečná hypotyreóza může postihnout každého: MUDr. Horáček vysvětluje, kdy štítná žláza trpí a co s tím dělat

Mimo jiné je štítná žláza producentem dvojice hormonů - tyroxinu a triodtyroninu
 

Pokud tělu chybějí důležité hormony štítné žlázy, pak se mluví o hypotyreóze. Jaké jsou ale vlastně příčiny tohoto onemocnění? Dá se mu vůbec nějak předcházet a jak se správně během něj stravovat?

Štítná žláza je komplexní orgán, přičemž vědci potřebovali velmi mnoho času na to, aby rozluštili její skutečný význam. Její poslední tajemství pak odhalují až v dnešní době. „Mimo jiné je producentem dvojice hormonů - tyroxinu a triodtyroninu. Oba jsou velmi důležité pro fungování energetického metabolismu, kostry a mnoha dalších důležitých funkcí lidského organismu,“ vysvětluje MUDr. David Horáček.

Každý reaguje jinak

Příznaky snížené funkce štítné žlázy neboli odborně hypotyreózy mohou být podle lékaře velmi různé a nespecifické. Někteří si stěžují na únavu, zpomalené reflexy, jiní zase na vypadávání vlasů, chraplavý hlas nebo dokonce hromadění tekutiny v očních víčkách.

„Zmiňované hormony chybějí například proto, že štítná žláza již není schopna je produkovat správně, a nebo proto, že orgán byl úplně nebo částečně odstraněný. Hormony se pak musí doplňovat speciálními léky. Správná strava během hypotyreózy pak může samotnou léčbu podpořit.“

Jak je to s jódem?

Pokud se jedná o mírnou formu hypotyreózy, pak může dle doktora Horáčka pomoci léčba jódem, v závažnějších případech je ale nevyhnutelné užívat léky. Zabránit jí lze ale také dostatečnou jódovou stravou. Není přitom třeba, aby lidé dodatečně užívali jód ve formě tablet, protože jsme zvyklí používat jodovanou sůl na vaření a mnoho je jí i v potravinách, které denně konzumujeme. Celkově je však nedostatek jódu ve stravě jedním z nejčastějších spouštěčů hypotyreózy.“

Lékař vysvětluje, že nejčastější příčinou hypofunkce a chronického zánětu štítné žlázy je na druhé straně také autoimunitní onemocnění Hashimotové tyreoditidy, přičemž příčiny ještě v tomto případě nebyly přesvědčivě prozkoumané. „Oproti pozitivnímu účinku jódu během "normální" hypotyreózy se předpokládá, že zvýšený příjem jódu v souvislosti s Hashimotovou nemocí způsobí předčasný nástup nebo zhoršení onemocnění.“

Platí to však prý jen pro ty, kteří mají odpovídající genetickou predispozici. Pro vhodnou léčbu je proto naprosto klíčové, aby lékař důkladně vysvětlil příčinu hypotyreózy.

Je třeba stopových prvků a minerálů

Jelikož štítná žláza potřebuje jód, aby produkovala dostatek hormonů, pacient by měl dbát na konzumaci přiměřeného, ale zase ne naopak nadměrného množství jódu. „Dobrým zdrojem jsou v tomto případě ryby nebo jodizovaná sůl,“ tvrdí odborník.

Nadměrná spotřeba sojových výrobků se pacientům s hypotyreózou nedoporučuje, protože může nadále omezovat její funkci a aktivitu hormonů štítné žlázy. Selen a zinek jsou důležitými stopovými prvky pro metabolismus štítné žlázy a jejich nedostatek se během hypotyreózy vyskytuje často.

„Dbejte na to, abyste denně spotřebovali 30 až 70 mikrogramů selenu (nachází se v mase, rybách, ječmenu, sezamu nebo slunečnici) a 7 až 11 miligramů zinku (v tomto případě jako zdroj poslouží celozrnné produkty, strukoviny, mléčné výrobky nebo i maso a ryby). Mimo to se doporučuje zajistit také přísun dostatku hořčíku a vitamínů (B12, A, E a D), jelikož mají pozitivní vliv na příznaky onemocnění (na mysli máme hlavně únavu, fotosenzitivitu nebo metabolické abnormality).“

KAM DÁL: Rakovina tlustého střeva: Příznaků je mnoho, říká MUDr. Kratochvíl a vysvětluje, jak se nemoc projevuje.