Nebezpečná hypotyreóza. Štítná žláza trpí a potřebuje speciální stravu

Pokud tělu chybějí důležité hormony štítné žlázy, pak se mluví o hypotyreóze. Jaké jsou ale vlastně příčiny tohoto onemocnění? Dá se mu vůbec nějak předcházet a jak se správně během něj stravovat?

17.10.2019 - 08:30  
Mimo jiné je štítná žláza producentem dvojice hormonů - tyroxinu a triodtyroninu
Zobrazit fotogalerii (3)

Štítná žláza je komplexní orgán, přičemž vědci potřebovali velmi mnoho času na to, aby rozluštili její skutečný význam. Její poslední tajemství pak odhalují až v dnešní době. Mimo jiné je producentem dvojice hormonů - tyroxinu a triodtyroninu. Oba jsou velmi důležité pro fungování energetického metabolismu, kostry a mnoha dalších důležitých funkcí lidského organismu.

Příznaky snížené funkce štítné žlázy neboli odborně hypotyreózy mohou být velmi různé a nespecifické. Někteří si stěžují na únavu, zpomalené reflexy, jiní zase na vypadávání vlasů, chraplavý hlas nebo dokonce hromadění tekutiny v očních víčkách.

Zmiňované hormony chybějí například proto, že štítná žláza již není schopna je produkovat správně, a nebo proto, že orgán byl úplně nebo částečně odstraněný, musí se doplňovat speciálními léky. Správná strava během hypotyreózy pak může samotnou léčbu podpořit.

Hypotyreóza může být vrozená nebo získaná. Vrozená forma je ale velmi vzácná a všichni novorozenci jsou v České republice 2.-3. den po porodu ze zákona vyšetřeni v rámci tzv. novorozeneckého screeningu. Příznaky získané hypotyreózy se vyvíjejí během let, proto je složitější si jich všimnout.

Jak je to s jódem?

Pokud se jedná o mírnou formu hypotyreózy, pak může léčba jódem pomoci, v závažnějších případech je ale nevyhnutelné užívat léky. Zabránit jí lze ale také dostatečnou jódovou stravou. Není přitom třeba, aby lidé dodatečně užívali jód ve formě tablet, protože jsme zvyklí používat jodovanou sůl na vaření a mnoho je jí i v potravinách, které denně konzumujeme. Celkově je však nedostatek jódu ve stravě jedním z nejčastějších spouštěčů hypotyreózy.

Nejčastější příčinou gypofunkce a chronického zánětu štítné žlázy je na druhé straně také autoimunitní onemocnění Hashimotové tyreoditidy, přičemž příčiny ještě v tomto případě nebyly přesvědčivě prozkoumané. Oproti pozitivnímu účinku jódu během "normální" hypotyreóze se předpokládá, že zvýšený příjem jódu v souvislosti s Hashimotovou nemocí způsobí předčasný nástup nebo zhoršení onemocnění.

Podle aktuálních výzkumů to však platí jen pro ty, kteří mají odpovídající genetickou predispozici. Pro vhodnou léčbu je proto naprosto klíčové, aby lékař důkladně vysvětlil příčinu hypotyreózy.

Je třeba stopových prvků a minerálů

Jelikož štítná žláza potřebuje jód, aby produkovala dostatek hormonů, pacient by měl dbát na konzumaci přiměřeného, ale zase ne naopak nadměrného množství jódu. Dobrým zdrojem jsou v tomto případě ryby nebo jodizovaná sůl.

Nadměrná spotřeba sojových výrobků se pacientům s hypotyreózou nedoporučuje, protože může nadále omezovat její funkci a aktivitu hormonů štítné žlázy. Selen a zinek jsou důležitými stopovými prvky pro metabolismus štítné žlázy a jejich nedostatek se během hypotyrózy vyskytuje často.

Dbejte na to, abyste denně spotřebovali 30 až 70 mikrogramů selenu (nachází se v mase, rybách, ječmenu, sezamu nebo slunečnici) a 7 až 11 miligramů zinku (v tomto případě jako zdroj poslouží celozrnné produkty, strukoviny, mléčné výrobky nebo i maso a ryby). Mimo to se doporučuje zajistit také přísun dostatku hořčíku a vitamínů (B12, A, E a D), jelikož mají pozitivní vliv na příznaky onemocnění (na mysli máme hlavně únavu, fotosenzitivitu nebo metabolické abnormality).