Potraviny, které pomáhají s prevencí rakoviny a dalších nemocí. Jíst byste je měli každý den

Zdravé jídlo nejsou žádná kouzla
  |   zajímavost

Zdravé jídlo každý den? To přece není problém. Pod pojmem zdravá strava si přece nemusíme představovat nic, co nám nebude chutnat. Pokud čas od času nezměníme jídelníček, může to být problém. Živiny zkrátka potřebujeme k životu. Jaké potraviny tedy nemohou v našem jídelníčku chybět?

Zdravá strava je něco jako svatý grál. Když si zvládnete připustit, že vám prostě dělá dobře, máte napůl vyhráno. Obsahuje všechny skupiny potravin, nejde tedy o to, že musíte jíst pouze vybrané druhy jídel, která vám nemusí chutnat. Zdravá strava má všechny potřebné živiny, které vaše tělo potřebuje - asi tak bychom ji mohli definovat. Podívejte se na některé potraviny, kterou jsou skvělými pomocníky v prevenci i v boji proti různým nemocem.

Neocenitelné bílkoviny

Lidé potřebují bílkoviny pro zdravý růst, vývoj a udržení svalové hmoty. Konzumace bílkovin při každém jídle nám také může pomoci vyrovnat hladinu cukru v krvi a vyhnout se výkyvům, ke kterým může dojít při konzumaci sacharidů. Takto si budete moci lépe udržet vaši hladinu energie i koncentraci.

Množství bílkovin, které člověk potřebuje, závisí na faktorech, jako je pohlaví, věk a hmotnost. Potřeba bílkovin se také odvíjí podle toho, jakému typu aktivit se daný člověk věnuje.

Ministerstvo zemědělství Spojených států amerických (USDA) uvádí, že většina lidí konzumuje dostatek bílkovin, ale měli by si vybírat jejich libovější zdroje. Podle USDA potřebují dospělí každý den 150 – 200 g proteinu.

  • 1 plátek krůtí šunky – 30 g bílkovin
  • 1 malé kuřecí prso – 90 g bílkovin
  • 1 konzerva tuňáka – 90-120 g bílkovin
  • 1 vejce – 30 g bílkovin
  • 1 lžíce arašídového másla – 30 g bílkovin

Lidé by se měli snažit své zdroje bílkovin střídat, aby zajistili, že mají ve stravě zastoupeno hned několik druhů aminokyselin a dalších důležitých živin.

Brokolice a další brukvovitá zelenina

Tento typ zeleniny obsahuje sloučeniny síry zvané glukosinoláty, které jsou zdraví prospěšné. Podle studie z roku 2020 tento typ sloučenin může mít protirakovinné a protizánětlivé účinky.

Tyto typy zeleniny byste do svého jídelníčku měli zařadit nejlépe každý den:

  • brokolice
  • zelí
  • ředkev
  • květák
  • brokolicové klíčky
  • růžičková kapusta

Kromě sloučenin síry je brukvovitá zelenina také bohatým zdrojem vlákniny a mnoha nezbytných vitamínů a minerálů.

Velmi zdravé ořechy

Studie z roku 2019 zahrnující více než 16 217 dospělých s diabetem zjistila, že lidé kteří jedli 5 nebo více porcí ořechů každý týden, měli nižší riziko ischemické choroby srdeční, kardiovaskulárních onemocnění a úmrtnosti než ti, kteří jedli méně než 1 porci ořechů za měsíc. Ořechy, které rostou na stromech, byly v prevenci chronických onemocnění mnohem účinnější než arašídy.

Jeden výzkum z roku 2020 naznačil, že někteří lidé se mohou zdráhat jíst ořechy kvůli jejich vysokému obsahu tuku. Autoři studie ale poukázali na to, že ořechy jsou potraviny bohaté na živiny, které na naši tělesnou hmotnost nemají nepříznivý vliv. Když ve stravě nahradí jiné méně zdravé potraviny, tak mohou naši váhu dokonce i snížit.

Pro ty, kteří nejsou na ořechy alergičtí, je směs neochucených a nesolených ořechů ideálním způsobem, jak do své stravy zařadit vápník, hořčík a zinek.

Brazilské ořechy jsou jedním z nejlepších potravinových zdrojů minerálního selenu. Jeden tento ořech nám poskytuje 95,8 mikrogramů. To je dokonce více než denní potřeba minerálního selenu pro dospělého, která se pohybuje kolem 55 mikrogramů na osobu.

Zdroj: Medical News Today, National Library of Medicine

KAM DÁL: Senioři, živoříte? Nezbývá vám z důchodu už ani na jídlo? Jakou pomoc můžete čerpat od státu, kde a jak.


Hobby