Rakovina plic: Rizikový faktor, který se může skrývat u vás doma

Vystavení se radonu je druhou nejčastější příčinou vzniku rakoviny plic
  |   zajímavost

Existuje hned několik rizikových faktorů, které zvyšují pravděpodobnost vzniku rakoviny. Některé z nich bohužel nemůžeme nijak ovlivnit, jiným se ale vyhnout lze. Proto je velmi důležité vědět, o jaké faktory se jedná, a mít se na pozoru.

Rakovina plic je jedním z nejběžnějších druhů tohoto vážného onemocnění, jak na svém webu uvádí Mayo klinika.

Největší riziko vzniku tohoto typu rakoviny mají kuřáci, to ale neznamená, že se nemůže objevit i u nekuřáků. Pravděpodobnost vzniku zákeřné nemoci se zvyšuje spolu s počtem vykouřených cigaret denně a s roky trvání tohoto zlozvyku.

Dokonce ale i po desítkách let kouření můžete riziko vzniku rakoviny plic výrazně snížit, pokud s kouřením tabákových výrobků přestanete.

Rizikové faktory

Mezi faktory zvyšující pravděpodobnost vzniku této nemoci patří mimo kouření i pasivní kouření, prodělání radiační terapie a vystavení se azbestu a dalším karcinogenům, mezi které patří arsenik, nikl a další.

Vyšší riziko vzniku rakoviny plic často souvisí i s rodinnou historií této nemoci. Pokud někdo z vašich příbuzných trpěl nebo trpí tímto druhem rakoviny, zvyšuje to pravděpodobnost vzniku této choroby i u vás.

Radon

Dalším nebezpečným faktorem, o kterém se tolik nemluví, je vystavení se radonu. Radon je přitom druhou nejčastější příčinou vzniku rakoviny plic, hned po tabákových výrobcích, jak na svém webu uvádí Express.

Jde o plyn, který nemá žádnou barvu, chuť a ani nezapáchá, je tedy nemožné si jeho přítomnosti všimnout pouhými smysly. Vzniká při rozpadu uranu, který je možné najít v horninách hluboko pod zemí. Radon při rozkladu uranu stoupá směrem nahoru zejména do přízemních bytů, spodních pater domů, sklepů a podzemních vod. Tento nebezpečný plyn může změnit naši DNA, což vede k nepřirozeným změnám buněk a často právě také ke vzniku rakoviny.

Většina lidí si není vědoma úrovně radonu v místě, kde žijí. Experti doporučují si hladinu tohoto plynu v místě bydliště raději nechat zkontrolovat. Pokud u vás hladina tohoto plynu nepřesahuje 20 Bq/m3, riziko vám nehrozí. Úroveň radonu v rozmezí od 20 Bq/m3 do 100 Bq/m3 představuje malé riziko a hodnoty dosahující 200 Bq/m3 představují vysoké riziko.

Zdroj: Mayo Clinic, Express

KAM DÁL: Krevní sraženina: Riziko jejího vzniku může zvyšovat oblíbený nápoj.

Klíčová slova: