S monitorováním hypertenze či hypotenze vám pomůže tlakoměr. Jak měřič tlaku vybrat?

Na principu oscilometrického měření krevního tlaku funguje naprostá většina dostupných tonometrů
  |  Komerční sdělení

Problémům s vysokým nebo naopak nízkým tlakem čelí značná část populace. Pokud máte pocit, že se týkají i vás, případně vám již lékař diagnostikoval konkrétní onemocnění, můžete přesný stav krevního tlaku pravidelně sledovat také v domácích podmínkách. Na trhu je dostupné široké spektrum tonometrů (měřičů tlaku), které fungují na principu poslechové (auskultační) nebo oscilometrické metody. Některé přístroje využívají obě metody.

Je pro měření tlaku v domácích podmínkách lepší auskultační, nebo oscilometrická metoda?

Netušíte, jak domácí měřič krevního tlaku vypadá a kolik stojí? Podívejte se na bohatou nabídku přístrojů na Alza.cz. Ale ještě než přistoupíte k výběru konkrétního modelu, ujasněte si, zda budete tlak měřit auskultační, nebo oscilometrickou metodou.

Auskultační měření krevního tlaku spočívá v poslechu proudění krve v tepně ruky a následným odečtem hodnoty systolického a diastolického tlaku. Jedná se o velmi přesnou, ale poměrně složitou metodu, kterou preferují lékaři. Při měření se využívá rtuťový tlakoměr a fonendoskop.

Na principu oscilometrického měření krevního tlaku funguje naprostá většina dostupných tonometrů. Digitální měřiče pracují s hodnotou oscilace tepny, ze které dokáží vypočítat hodnoty systolického a diastolického tlaku. Přesnější měření nabízí sofistikovanější přístroje vybavené dvěma senzory namísto jednoho.

Jaký typ měření tedy zvolit? Pro nezkušeného uživatele je pro měření tlaku bezesporu lepší běžný digitální tonometr. Askultační metoda je vhodná pro profesionální použití.

Základní otázky, které souvisí s výběrem tonometru

V prvé řadě si ujasněte, kdo bude měřič tlaku používat, a podle toho určete délku manžety, případně si k přístroji pořiďte manžetu náhradní. Pořizujete-li tonometr pro všechny členy domácnosti, pak vám bude vyhovovat nastavitelná manžeta o velikosti 22-42 cm, případě tzv. inteligentní manžeta, jež umožňuje velmi přesné měření tlaku v libovolné pozici. A určitě není na škodu, pokud tlakoměr pro více osob disponuje interní pamětí pro ukládání naměřených hodnot – samozřejmě s možností přiřazení k jednotlivým uživatelům.

Další bod souvisí s individuálními požadavky ohledně funkcí. Méně nároční uživatelé používají jednoduché tlakoměry, které slouží pouze k měření tlaku. Dražší přístroje naopak disponují dalšími funkcemi – například již zmíněnou pamětí, ve které se kromě hodnot zaznamenává také čas a datum měření s možností exportu dat do počítače, upozornění a kritické hodnoty apod.

Z hlediska uživatelského komfortu je důležité, aby přístroj umožňoval jednoduché měření zvládnutelné svépomocí (tj. jednou rukou).

Je naprosto jasné, že hledáte přístroj, který vám bude sloužit dlouho, a proto se poohlédněte po kvalitně zpracovaném modelu z klinicky testovaného materiálu. Naprostou samozřejmostí by měl být přehledný displej, ze kterého lze jednoduše vyčíst všechny důležité informace. V případě dražšího přístroje se před koupí informujte o možnostech opravy.

Je lepší tonometr na zápěstí, nebo na paži?

Tonometry určené pro umístění na zápěstí jsou levnější, mají jednodušší konstrukci a obvykle méně funkcí. Jsou kompaktní, a tedy velmi skladné a snadno přenosné. Prakticky u všech modelů je napájení řešeno tužkovými bateriemi, výjimečně solární energií. Oproti pažním tonometrům nejsou tak přesné. Často si je pořizují např. aktivní sportovci.

Tonometry pro měření krevního tlaku na paži jsou lépe vybavené a přesnější než zápěstní tonometry. Představují dobrou volbu pro starší uživatele a osoby trpící srdeční arytmií. Napájení je řešeno tužkovými bateriemi nebo adaptérem ze sítě.

Klíčová slova: